Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Arap Koalisyonu’ndan BM’ye ‘Yemen raporu’ tepkisi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu (Arap Koalisyonu), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin (OHCHR) Yemen’e ilişkin raporu eleştirdi. Koalisyon OHCHR’nin bu çalışmasını, tarafsızlıktan uzak, yöntem açısından sorunlu ve Yemen’deki savaşın asıl nedeni olan darbeci Husi militanları ve onlara destek veren İran’ı göz ardı eden bir rapor olarak niteledi.

Arap Koalisyonu tarafından dün yayınlanan açıklamada, OHCHR tarafından Yemen’deki insani duruma ilişkin yayınlanan raporun incelendiği belirtilerek, rapordaki sorunlara dikkat çekildi.

Açıklamada, OHCHR raporuna ilişkin şu ifadelere yer verildi;

“Arap Koalisyonu, OHCHR’nin Yemen çalışmalarını yürüten uzman ekibiyle kurulduğu Aralık 2017 tarihinden beri şeffaflıkla yardımlaşma konusuna büyük önem vermektedir. Bu amaçla koalisyonun Riyad’daki merkezinde söz konusu uzman ekiple iki toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantılarda, uzman ekibin yönelttiği sorulara bütün delilleriyle birlikte gerekli izahatlar getirilmiştir. Ayrıca, ekibin Arap Koalisyonu’nun operasyonlarını yerinde takip etmek üzere Yemen’deki operasyon merkezine bir ziyaret gerçekleştirmesi sağlanmakla birlikte, bütün ihtiyaçları karşılanmış ve OHCHR’ye uzman ekibin koalisyon üyeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Yemen’e sunduğu soruların izahına ilişkin kapsamlı bir rapor sunulmuştur. Bu sebeple, Arap Koalisyonu olarak, OHCHR ekibinin söz konusu raporu hazırlarken düştüğü yöntem hatalarını ve malumat edinme taleplerimize cevap vermemesini kınıyoruz.”

Koalisyonun sivil hassasiyeti devam edecek

Yemen’deki askeri operasyonlarında, uluslararası insan hakları yasaları çerçevesinde sivil ölümlerinin ya da yaralanmalarının önüne geçmek ve sivilleri korumak için gerekli adımları atmaya devam edeceğini belirten Arap Koalisyonu, OHCHR raporunun, Arap Koalisyonu’nun Yemen’e insani yardım ulaştırılmasını engellediği hususunda yanlış bilgiler edindiği belirtti. Açıklamada, Arap Koalisyonu’nun BM ve uluslararası insan hakları kuruluşları ile Yemen’deki muhtaçlara gıda ve insani yardımların ulaştırılması konusunda koordineli çalışmalarına devam edeceği vurgulandı.

OHCHR’nin, Arap Koalisyonu tarafından Yemen halkının mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılan büyük çaplı insani yardımları göz ardı etmesinin garipsendiği açıklamada, Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt’in, Yemen’de aktif olan BM kuruluşlarına 1 milyar 180 milyon dolarlık yardımda bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklama şu cümlelerle sürdürüldü;

“Rapor, Yemen’de çatışan tarafların durumunu tahlil edemeyip, çatışmanın gerçek sorumlusu olan İran’ın darbeci Husi militanlara desteğini ve Husilerin, BM öncülüğündeki bütün barış çabalarının temellendiği ulusal diyalog görüşmeleri, Körfez girişimi ve 2216 sayılı uluslararası kararı uygulamayı reddetmesini gözden kaçırarak, sorumluluğu tamamen bir tarafa yüklemekle Yemen’deki durumu tanımlama konusunda yöntem hatasına düşmüştür.”

OHCHR raporundaki Arap Koalisyonunun sivilleri hedef aldığı, insani yardımları engellediği, keyfi tutuklamalar, işkenceler ve fikir özgürlüğü ihlali işlediği şeklindeki iddiaların doğruluktan uzak olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Bu iddialar, tamamen gayri resmi kuruluşlar ve basından edinilen yanlış bilgilere dayanmaktadır. Arap Koalisyonu, daha önce bu iddiaları yalanlamasına rağmen OHCHR ekibi bu iddialardan beslenmiştir. Ekibin iddiaları teyit ettirmeksizin raporu hazırlaması maalesef bu raporu tarafsızlık ve dengeden uzaklaştırmıştır” ifadeleri kullanıldı.

OHCHR, herhangi bir delil sunamadı

Raporun 6 ay gibi kısa bir sürede hazırlanması nedeniyle Yemen’deki insani duruma ilişkin yeterince bilgiye ulaşmakta yetersiz kaldığına ve uzman ekibin tavsiyeleri dikkate almadan raporu hazırladığına değinilen açıklamada, Arap Koalisyonunun, OHCHR ekibi tarafından öne sürülen iddiaların delillerini incelemek üzere talep ettiği ancak ekibin herhangi bir delil sunamadığı kaydedildi.

Raporda, İran’ın Husi desteğine değinilmedi

Arap Koalisyonunun başta 106, 108 ve 109 sayılı maddeleri olmak üzere, raporun hiçbir sonuç maddesine katılmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Raporda, İran’ın Yemen’deki savaşın sürmesinde üstlendiği role ve açıkça darbeci Husilere destek verdiğine değinilmemiştir” denildi.

Koalisyon, açıklamasında, son olarak, Yemen’deki çatışmalarla ilgilenen bütün BM kuruluşlarıyla yardımlaşmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.