Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yemen Başbakanı Dağr: BM raporu taraflı ve yanıltıcı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yemen Başbakanı Ahmed Ubeyd bin Dağr, 30 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan son raporu “taraflı ve yanıltıcı” olmakla eleştirdi. Bin Dağr, Husi milisleri de barış konusunda ciddi olmama ve Tahran’dan gelen talimatları uygulamakla suçladı.

Ahmed Ubeyd bin Dağr, 30 Ağustos’ta Mısır’ın başkenti Kahire’de ABD’nin Sana Büyükelçisi Matthew Toler ile bir araya geldi. Tarafların, görüşme sırasında meşru hükümet ve Husiler arasında 1 hafta sonra yapılması planlanan Cenevre müzakerelerine dair mevcut düzenlemeleri ele aldığı ifade edildi.

Yemenli bir resmi kaynağın aktardığına göre Yemen Başbakanı Ahmed Ubeyd bin Dağr, ABD büyükelçisi ile görüşmesinde, BM’nin (BM Güvenlik Konseyi’nin 2216 sayılı kararı da dahil uluslararası kararlar başka olmak üzere Körfez girişimi, yürütme mekanizmaları ve Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları tarafından temsil edilen ve yerel- uluslararası düzeyde üzerinde anlaşma sağlanan 3 politik çözüme dayalı) çözümlere ulaşma çabalarına verdiği desteğe değindi.

“Husi milisler, barış konusunda hiçbir zaman ciddi olmadı” diyen Yemen Başbakanı, milislerin, ‘genişlemeci projesi çerçevesinde’ komşu ülkelere ve uluslararası topluma şantaj yapmak için Yemenlilerin hayatları ve kanları üzerinde kumar oynayan İran’daki destekçilerinin kararlarına itimat ettiklerini vurguladı.

Ahmed Ubeyd bin Dağr, İran’ın bölgedeki yıkıcı rolünün tehlikelerine ve müdahalelerinin sonlandırılmasının önemine dikkati çekti. Bin Dağr, milislerin BMGK’nın 2216 sayıı kararını ihlal ettiğini söylerken, Suudi topraklarını hedef almak ve uluslararası nakliye hatlarını tehdit etmek üzere Husi milisler tarafından yapılan balistik füze saldırılarının devam ettiğini belirtti.

Suudi Arabistan liderliğindeki meşruiyeti destekleyen koalisyonun konumuna da övgüde bulunan Yemen Başbakanı, vatandaşlara temel ihtiyaçlarını geri kazandırmak için durumu normale döndürmeyi amaçlayan koalisyon çabalarına dikkati çekti.
Yemen Başbakanı bin Dağr, BM İnsan Hakları uzmanlarının Yemen’e ilişkin hazırladığı son raporu da eleştirdi. Başbakan, “yanıltıcı ve yanlış iddialara itimat edildiğini, raporun tarafsızlık ve profesyonellikten yoksun olduğunu” vurguladı.

Geçtiğimiz Salı günü yayınlanan raporda, Husilere ait medya organlarından toplanan, meşru hükümet ve koalisyon tarafından yapıldığı öne sürülen ihlallere dair bir takım iddia ve yanlışlıkların yer aldığı belirtildi. Aynı şekilde raporda, Yemen’deki sivillere karşı Husiler tarafından işlenen ihlallerin de göz ardı edildiği kaydedildi.
BM raporu, Yemen hükümeti ve koalisyon tarafından eleştirilirken, Yemenli eylemciler ve insan hakları örgütleri de raporu “gerçekçi olmayan ve önyargılı” olarak nitelendirdi.

Öte yandan Ahmed Ubeyd bin Dağr, ABD’nin Sana Büyükelçisiyle yaptığı görüşmede, BM raporunun 2014 yılından bu yana Sana, Aden ve Taiz’den başlayarak Saada ve Amran’a kadar ülkenin her köşesinde Husi milisler tarafından sivillere yönelik işlenen insani suçların göz ardı ettiği belirtildi.

Raporun hatalı hedeflere dair yanıltıcı beyanlara ve iddialara dayandırıldığını, Yemen’deki savaşın nedenlerini görmezden geldiğini söyleyen Yemen Başbakanı ayrıca, raporda İran destekli Husi milislerin şehirleri yok etmesinin, yağmalamasının ve masum insanlara karşı katliamlar yapmasının görmezden gelindiğini kaydetti.

Yemen Başbakanı, Husi milislerin Sana’da faaliyet gösteren BM kuruluşlarına baskı yaptığını savunurken, bu durumun da sahte bilgiler içeren yanlış ifadelerle kanıtlandığını söyledi. Bin Dağr, BM’ye bürolarını geçici olarak Aden’e taşıyarak tarafsız ve profesyonel faaliyetler gerçekleştirme çağrısında bulundu.

Ahmen Ubeyd bin Dağr, BM’nin insani yardım çalışmalarında tarafsızlık ilkesini yerine getirmesi gerektiğini de belirtti.

Aynı şekilde bin Dağr, ABD Büyükelçisi Matthew Toler ile görüşmesi sırasında ABD’nin Yemen meşruiyetini desteklemedeki pozisyonuna dair hükümet ve Yemen halkının takdirlerini dile getirdi.

Hükümete ait Saba haber ajansının aktardığına göre Toler, ülkesinin Yemen meşruiyeti, güvenliği, istikrarı ve birliğine verdiği desteği yineledi. ABD yönetiminin, İran’ın Husi milisleri desteklediğinin bilincinde olduğunu söyleyen Büyükelçi, Tahran’ın bölgedeki yıkıcı faaliyetlerine vurgu yaparak, “Bu durum uzun süremeyecek” ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelede ve kurtarılan bölgelerdeki durumun normale döndürülmesinde Yemen meşruiyetinin çabalarına da övgüde bulunan Toler, ülkesinin bu çabalar için gerekli olan tüm desteği Yemen’le kurulan ortaklık çerçevesinde sağlayacağını vurguladı.