Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Grandi, Lübnan’da Avn ve Hariri ile görüştü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi’yi ülkenin başkenti Beyrut’un doğusundaki Cumhurbaşkanlığı merkezi Baabda Sarayı’nda kabul etti.

Grandi, Şam ziyaretine ilişkin izlenimlerini Beyrutlu yetkililerle paylaştı. BM Yüksek Komiseri, mültecilerin savaş sonrası evlerine geri dönme arzusunda olduklarını ancak bu çabanın karşısında bürokratik ve fiziksel engeller olduğunu belirtti.

Grandi, “Çözüme hizmet etmeyecek aceleci adımların sonuçları” konusunda uyarıda bulunan Cumhurbaşkanlığı kaynakları da Şarku’l Avsat’a Avn-Grandi görüşmesinin olumlu bir atmosferde geçtiğini aktardı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönüşünü kolaylaştırmak için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) daha güçlü rol oynama çağrısı yaptı.

Avn, Grandi ile yaptığı görüşmede, Lübnan devletinin mültecilerin güvenli biçimde geri dönüşlerini aşamalı olarak organize etmeye devam edeceğini belirtti. Avn, uluslararası örgütlerin de bu tahliye işleminde kendilerine yardım etmelerini istedi.

Lübnan Cumhurbaşkanı, Lübnanlı yetkililerin mültecilerin geri dönüşü konusunda baskı uyguladıkları iddialarını ise yalanladı.

Görüşme sırasında ülkesindeki Suriyeli mültecilerin vatanlarına, özellikle de güvenli bölgelere dönüşü için BM’nin kolaylık sağlamasını isteyen Avn, Lübnan’ın Suriyelilerden gönüllü olarak dönmek isteyenleri ülkelerine ulaştırmaya devam edeceğini belirtti.

Uluslararası topluma Suriye’deki güvenli bölgelere dönen mültecilere gerekli yardımların yapılması çağrısında bulunan Avn, Lübnan’ın Suriyeli mültecileri ülkelerine zorla gönderdiğine dair bir uygulamanın söz konusu olmadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Avn, Suriye krizine ilişkin siyasi çözüm ile mültecilerin vatanlarına dönme konularının birbirinden bağımsız ele alınması gerektiğine dikkati çekti.

Avn ayrıca Lübnan’ın mültecilerin güvenli biçimde eve dönüşü konusundaki Rus girişimini desteklediğini ve güvenli geri dönüşe yol açan pratik ayrıntıları incelemek için ilgili tarafları takip ettiğini de yineledi.

Grandi, Avn ile görüşmesi sonrasında Başbakan Saad Hariri ile bir araya geldi. Grandi görüşme sonrası şu açıklamalarda bulundu:

“Suriye’deki siyasi durumun değişmesiyle birlikte mültecilerin durumunun ne olacağını da konuşmak lazım. Başbakan Hariri’ye bölgedeki 5 milyon Suriyeli mülteciye yönelik en iyi çözümünün ülkelerine güvenli ve onurlu bir dönüş sağlamak olduğunu hatırlattım. Suriye’de son yıllarda durum çok kötüydü. Ama insanların geri dönüp dönmeyeceğine dair endişelerini anlamaya çalışıyoruz. Suriye hükümetinin kara listesindeki isimlerin de güvenli biçimde evlerine dönmeleri konusunda Şam yetkilileriyle tartıştık. Lübnan’la işbirliğimiz devam edecek. Tartışmalara yeni unsurların girdiğinin farkındayız. Örneğin şu anda Suriye’de önemli bir rol oynadıkları için Rus planını tartışmak çok önemli. Bunu da konuşmak zorundayız.”

UNHCR verilerine göre Suriye’den Lübnan’a göç eden kayıtlı 735 bin 500 mülteci bulunuyor. Ayrıca Suriye içerisinde de Esed rejiminin kontrolündeki bölgelerde 414 bin 250, PYD’nin denetimindeki bölgelerde 102 bin 750, Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde de 218 bin 500 mülteci ve sığınmacı var.