Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Bağdat’ta üçlü toplantı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak Savunma Bakanı İrfan Hiyali, Rusya, Suriye ve İran’ın Genelkurmay Başkan Yardımcıları ile dün bir araya geldi. Irak Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre toplantı, Irak Genelkurmay Başkanlığı gözetiminde gerçekleşirken katılımcı ülkeler arasındaki güvenlik iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Bakanlıktaki Bilgi ve Ahlaki Rehberlik Dairesi’nden yapılan açıklamada, toplantıda, İrfan Hayali’nin, DEAŞ’a karşı verilen savaşın sona erdiğini ancak DAEŞ yanlısı fikirlerle yapılan savaşın devam ettiğini belirttiği ifade edildi. Ayrıca Irak’ın DEAŞ karşısındaki zaferinin tüm dünyanın küresel bir tehdit olan teröre karşı kazandığı bir zafer olduğunu söylediği belirtildi. Açıklamaya göre Hayali, ordu, polis, Haşdi Şabi ve aşiretler gibi farklı isimler altındaki Iraklıların, sevgi ve hoşgörü değerlerini yaymak için cömert ve cesaretli bir şekilde savaştıklarını söyledi. Hayali, “Irak’ın bu zaferi kullanarak terörün uyuyan hücrelerini ve bunları barındıran fikirleri ortadan kaldırmak için tüm dünya ülkeleri ile aradaki iş birliğini geliştirmeli” dedi.

Öte yandan Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Tahsin el-Hafaci yaptığı açıklamada, “Toplantı, terör örgütlerine karşı verilen savaştaki güvenlik ve istihbari çabalar açısından gerçekten önemliydi” dedi.

Hafaci, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, “Irak’a yapılan terör saldırıları 2015 yılında 4 ülke arasında bir istihbarat koordinasyon hücresi kurulması ihtiyacını gündeme getirdi. Bu koordinasyonun misyonu istihbarat paylaşımı yapmak ve dört ülkenin sahip olduğunu veri tabanından yararlanmaktır. Irak Askeri İstihbarat Müdürü General Saad el-Alak’ın dörtlü heyetin başkanlığını yapmaktadır” dedi. Hafaci, sözlerini sürdürerek son yapılan toplantının 2015 yılında kurulan istihbarat koordinasyon merkezinin hedeflerinden birinin son üç senelik süreçteki istihbari çalışmalarını geliştirmek olduğunu ve toplantıda küresel tehdit olan terör örgütlerine karşı güvenlik iş birliğini güçlendirme hedefiyle birliğe yeni devletler katılması ihtimali görüşüldüğünü söyledi.

Hafaci son olarak, Irak’ın son on senede terör örgütlerine karşı verdiği mücadele nedeniyle uzun tecrübeye sahip olduğunu ve bunun Irak’ı terör örgütlerine ilişkin güvenlik ve istihbari bilgiler konusunda önemli bir ülke yaptığını söyledi. Bu nedenle Irak’ın diğer üç ülkeye terör örgütlerini kendi ülkelerinde özellikle de Suriye ve Rusya’da takip etmelerine yardımcı olacak önemli istihbaratlar vermeye gücü yettiğine vurgu yaptı.