Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Esed rejimi kuvvetleri, İdlib’e saldırı için ’emir’ bekliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya, Suriye’nin kuzeyindeki muhalif gruplarla anlaşmak için görüşmeler sürdürürken, Esed rejiminin İdlib’e yönelik operasyon hazırlıkları tamamlandığı belirtildi.

Muhalif kaynakların verdiği bilgiye göre, rejimin askeri hazırlıklarını tamamlamasına paralel olarak, İdlib’de muhalif grupların liderlerine yönelik suikastlar de arttı. Nisan ayından bugüne kadar düzenlenen suikastlarda aralarında sivillerin de olduğu 294 kişi öldü.

Yerel kaynakların Şarku’l Avsat’a verdiği bilgiye göre, rejim güçleri Hama’nın kuzeyi, Lazkiye’nin doğusu ve Halep’in batısında, İdlib’e yönelik saldırı noktalarındaki hazırlıklarını tamamladı. Rejimin hazırlıklarını tamamlaması ile birlikte, Esed güçlerinin artık saldırı emri beklediği ifade edildi.

Askeri sevkiyat sürüyor

Rejim güçleri, haftalardır İdlib’in etrafında askeri sevkiyatlarını sürdürürken, son zamanlarda ordu güçleri ve rejime bağlı militanlar yaklaşık 2 bin zırhlı araçla bölgeye yerleşti.

İdlib’e yönelik saldırının ne zaman başlayacağına dair net bir zamanlama yokken, saldırının Eylül ayı içinde başlaması bekleniyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), operasyonun gecikmesinin Türkiye’nin bütün tarafları memnun edecek bir çözüm arayışından kaynaklandığını belirtti. SOHR ayrıca, muhalif grupların rejimin ilerleyişini durdurmak ve sivillerin Türkiye kontrolündeki silahlı grupların hakimiyetindeki Afrin’e geçmesi için tüneller kazdığını aktardı.

Rejim ateşkesi ihlal etmeye devam ediyor

Esed rejimi ise 19 Ağustos’ta Türkiye ve Rusya tarafından ilan edilen ateşkesi ihlal etmekte tereddüt etmiyor. Kapsamlı operasyon öncesi nokta bombardımanlar düzenleyen rejim güçleri, dün sabah saatlerinde, Lazkiye’nin batısındaki Türkmen Dağı’nda bazı noktaları vurdu. Ayrıca, Hama’nın kuzeyindeki el-Zekat beldesi ile Gab Ovası’ndaki bazı bölgelere de bombardıman düzenleyen rejim güçleri, muhaliflere ait bir drone düşürdü.

İdlib büyük katliamı beklerken

Rejime bağlı güçler, Cumartesi günü de, İdlib’in batı kırsalının en büyük beldelerinden Cisr el-Şuğur’a bombardıman düzenledi. Bombardımanda hamile bir kadın hayatını kaybetti. SOHR tarafından verilen bilgiye göre, “rejim Türkiye’nin çözüm üretememe ihtimaline karşı Halep, İdlib ve Hama kırsalındaki tansiyonu yüksek tutmak amacıyla bu saldırıları yapıyor.”

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, önceki gün, bir Rus ajansına verdiği röportajda, Suriye’nin Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemediğini ancak Türkiye’nin de İdlib’in Suriye’nin bir parçası olduğunu anlaması gerektiğini belirterek, “Başkan Esed, önceliği anlaşma ya da askeri yollarla İdlib’in özgürleştirilmesine veriyor” demişti.

Suikastlar son günlerde arttı

Esed rejimine bağlı kuvvetler, İdlib’in etrafına askeri unsurlarını yığarak operasyon hazırlıklarını tamamlarken, İdlib’deki kaotik ortam da devam ediyor. 26 Nisan’da başlayan suikast dizisi son günlerde, Suriye Özgürleştirme Cephesi’ne bağlı 3 unsurun öldürülmesiyle yeniden gündeme geldi.

Yerel kaynaklar, suikastlarda sivillerin de öldüğüne işaret ederken, yerel haber ağlarından Anab Beledi’nin verdiği bilgiye göre, Suriye Özgürleştirme Cephesi’ne katılan bölgedeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) liderlerinden Ebu Vasıf ve Ebu Maria adlı iki komutan yol kenarında kafasına kurşun sıkılmış halde bulundu.

Öte yandan, SOHR, İdlib’de Cumartesi günü Heyet-i Tahriru’ş Şam’a bağlı iki komutanın suikasta kurban gittiğini, ayrıca, İdlib’in güneyindeki Kefr Secne beldesinde ise park halinde bulunan aracın infilak etmesi sonucu beldeyi sallayan bir patlama yaşandığını aktardı.

BM’den İdlib’deki 3 milyon sivil için uyarı