Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Zarif’ten Şam’a sürpriz ziyaret | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye’de muhaliflerin kontrolünde kalan son bölge olan ülkenin kuzeybatısındaki İdlib’e yönelik askeri operasyon hazırlıkları sürerken İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bugün Şam’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Zarif’in bu sabah Tahran’dan ayrıldığını ve Şam’da Suriye hükümeti yetkilileri ile görüşmelere başladığını bildirdi.

Kasımi açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İran İslam Cumhuriyeti, Suriye hükümetine terör gruplarını topraklarından silip atması için destek vermeye ve görüşlerini bildirmeye devam edecektir. Bakan Zarif’in Şam ziyaretinin gündeminde bu meseleler de olacak.”

Suriye Dışişleri Bakanlığı da Zarif’in Şam’a ziyaretini doğruladı. Bakanlığın resmi Facebook sayfası aracılığıyla yayınlanan açıklamada “Tahran’da düzenlenecek İran-Rusya-Türkiye üçlü zirvesi hazırlıkları kapsamında Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, Şam’da İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile görüştü” denildi.

Bakanlık, ikili arasında yapılan görüşmede önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki siyasi koordinasyon üzerinde durulduğunu aktardı.

İran resmi haber ajansının (İRNA) yayınladığı habere göre Bakan Zarif, “Suriye hükümeti şu anda topraklarını terörden arındırıyor. Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) ve diğer terör örgütleri bir an önce İdlib’den ayrılmalıdır” ifadesini kullandı. Haberde Zarif’in Şam’da gerçekleştirdiği toplantılarda 7 Eylül’de Tahran’da gerçekleştirilecek üçlü zirveye dair görüş alışverişinde bulunduğu aktarıldı.

Zarif, İRNA’da yer alan açıklamasında şunları söyledi:

“Direniş ekseninin Suriye’de terör gruplarına karşı kazandığı zaferden sonra sıra bu ülkenin yeniden imarına geldi. Suriye ile olan stratejik ortaklığımız buna katkı sağlayacaktır.”

İran’ın başkenti Tahran, 7 Eylül’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılacağı Suriye konulu üçlü zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Zarif, zirve hazırlıkları kapsamında geçtiğimiz günlerde Ankara’yı ziyaret etmişti.