Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İbadi, Basra olayları hakkında soruşturma emri verdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ülkenin güneyindeki Basra kentinde yaşanan gösterilerde ölü ve yaralıların olmasından dolayı üzüntü duyduğunu ifade ederek, olaylarla ilgili “Soruşturma açılması talimatı verdim” dedi.

Irak hükümeti, yaşam şartlarının kötülüğü nedeniyle halk protestolarına sahne olan Basra’da 6 protestocunun öldürülmesinden sonra sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Görgü tanıklarının aktardığına göre, protestocuların bir polis arabasına el yapımı bomba atması sonucu 9 polisin yaralandığı ifade edildi.

İbadi: Soruşturma açılması talimatı verdim

İbadi, başkent Bağdat’ta, olaylarla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, “Basra’daki gösterilerde şehit olmasından dolayı üzüntü duyuyoruz. Vatandaşlar ve güvenlik güçleri arasında ortaya çıkarılmak istenen gerginlikle ilgili soruşturma açılması talimatı verdim. Göstericilere gerçek kurşunla müdahale edilmemesi yönündeki talimatlarımız açık” dedi.

Açıklamasında, Basra yerel yönetimine, kentte yaşanan sorunlara hızlı çözüm bulunması için gereken yetkinin verildiğini belirten İbadi, “Kentteki su sorunu, Basra Körfezi’nin aşırı tuzlu olmasından kaynaklanıyor. Bölgede bu sebeple düzenlenen protestolar 80’li yıllardan beri var” ifadelerini kullandı.

İbadi, Basra Valisi ile görüştü

Basra’da kirli su kullanımı nedeniyle birçok kişinin zehirlenmesi, haftalardır devam eden protesto eylemlerini tetiklemişti. İbadi, son gelişmeleri ele almak ve kentteki sorunların giderilmesini konuşmak üzere, yerel yetkililerle Basra Valisi Es’ad el-İdani’nin de katıldığı bir toplantı düzenlemişti.

Irak haber ajansının (WAI) aktardığına göre İbadi, Basra’daki yerel yetkililerle gerçekleştirdiği toplantıda, haftalardır tartışmaları sürdürülen kentteki su sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Hükümet ve yerel yönetim, Basra’daki su sorununa ilişkin son birkaç haftadır Bağdat ve Basra’da çok sayıda toplantı gerçekleştirmişti. Irak hükümeti tarafından konuya dair yayınlanan açıklamada, sorunların çözümü için Basra yerel yönetimine gerekli bütün yetkilerin verildiği bildirildi.

Kentteki güvenlik sorunu

Öte yandan, hükümet tarafından yapılan açıklamada, İbadi ile Basra yerel yetkilileri arasında gerçekleşen toplantıda, kentteki güvenlik sorunlarının da gözden geçirildiğine vurgu yapılarak, gerginliğin bir an önce durdurulması için gerekli adımların atılması ve yaşanan şiddet olayları hakkında soruşturma başlatılmasının kararlaştırıldığı aktarıldı.

Katılımcıların Basra halkına provokatif unsurların ortaya çıkarılması için güvenlik güçleriyle yardımlaşma çağrısı yaptığına değinilen açıklamada, vatandaşların protestolarda barışçıl olmaya dikkat etmelerinden övgüyle bahsedildiğinin altı çizildi.