Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD: Esed rejiminin kimyasal silah kullanmaya hazırlandığına dair yeterli kanıt var | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Esed rejiminin İdlib’e yönelik kimyasal silah saldırısına hazırlandığına dair birçok kanıt olduğunu söyledi.

17 Ağustos’ta Suriye’deki siyasi geçiş sürecine ilişkin görüşmeleri takip etmesi için ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Suriye özel danışmanlığı görevine getirilen Jeffrey, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu uyarıları yapmak için çok sağlam dayanağımız olduğundan kesinlikle eminim” dedi.

“Kimyasal saldırı bizim açımızdan kabul edilemez ve pervasız bir şiddettir” diyen Jeffrey, rejimin kimyasal saldırıya hazırlandığına dair çok sayıda kanıta sahip olduklarını belirtti.

Jeffrey, ayrıca Rusya ve Suriye’ye bağlı birliklerin İdlib’e yönelik herhangi bir operasyonunun ve kimyasal silah kullanımının Türkiye’nin güneydoğusuna veya Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki bölgelere mülteci akınına neden olacağını söyledi.

Gazetecilere yaptığı açıklamada, İdlib’deki durumun “çok tehlikeli” olduğunu vurgulayan Jeffrey, bazı muhalif grupları destekleyen Türkiye’nin de muhtemel bir göç dalgasını engellemeye çalıştığına dikkat çekti.

Jeffrey, “İdlib hikayesinin son bölümünün henüz yazılmadığını düşünüyorum. Türkler bir çıkış yolu arıyor. Türkler olası bir saldırıya karşı büyük bir direniş gösterdi” dedi.

DEAŞ ve diğer radikal örgütlerin saf dışı bırakılması için ABD’nin İdlib’de ‘faal olma’ taleplerini defalarca Rusya’ya ilettiklerini söyleyen Jeffrey, ‘ABD terör gruplarına yönelik hava saldırıları düzenleyebilir mi?’ sorusuna; “O da bir yol olabilir” yanıtını verdi.

Öte yandan Beşşar Esed ve müttefikleri, haftalardır İdlib’in etrafına askeri yığınak yaparken, Rusya’ya ait savaş uçakları da kara operasyonu öncesi İdlib’e yönelik hava bombardımanlarına başladı.