Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Pakistan ve Çin arasında ekonomik yakınlaşma | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Pakistan’ın yeni hükümeti, Çin ile arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için görüşmelere başladı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 3 günlük Pakistan ziyareti sırasında Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi’yle bir araya geldi. Çinli Bakan’ın ziyaret kapsamında Pakistan Başbakanı İmran Han ve Pakistan Ordu Komutanı General Kamer Cavid Bacva ile de görüşeceği ifade edildi.

Ziyaretten günler önce de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford eşliğinde, Pakistan ile ikili ilişkiler ve Afganistan’da barışa ulaşma olasılığını görüşmek üzere İslamabad’a ziyarette bulunmuştu. ABD ve Pakistan, ABD Başkanı Donald Trump ve yeni Pakistan hükümeti arasında ortak bir anlayışa ulaşılmasının ardından ikili ilişkileri tekrar gözden geçirme konusunda mutabık kalmıştı.

İki ülke arasındaki anlaşmazlıklar

Çin ve Pakistan, ilişkilerini geliştirmeye ve Çin- Pakistan Ekonomik Koridoru projesini sürdürmeye çalışırken, iki ülke arasındaki ilişkilerde, “Çinli mühendis ve çalışanların özellikle ayrılıkçı hareketlerin bulunduğu Belucistan bölgesinde silahlı gruplar tarafından hedef alınması nedeniyle” bazı anlaşmazlıklar ortaya çıkmaya başladı. Yaklaşık 3 hafta önce Belucistan’da Çinli işçi ve mühendislerin bulunduğu bir otobüse düzenlenen saldırılarda 16 kişi yaralanmış, çok sayıda kişi de hayatını kaybetmişti.

Yeni Pakistan hükümeti bir taraftan Çin ile ticari ve ekonomik görüşmeleri sürerken, bir taraftan da ülkede artan Çin mallarının etkisi nedeniyle ticari ve endüstri sektörlerinin ağır kayıplar vermesi tehlikesiyle karşı karşıya. Ülkede fiyat ve kalite bakımından rekabet zorlaşırken, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi de İslamabad’daki gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin Pakistan sanayi sektörüne katkıda bulunabileceğini ve Pakistan’ın Çin ihracatını da arttırabileceğini belirtti.

Çin’den Umman Denizi kıyısına şehir projesi

Öte yandan Çin’in, Umman Denizi kıyısındaki Gvadar bölgesinde Çinli mühendisler ve işçiler için bir şehir kurmaya hazırlandığı ifade edildi. Çinli şirketler, vatandaşı olduğu işçilere ev sahipliği yapacak geniş bir arazi üzerinde çalışırken, güvenlik konusu da Çinli özel şirketlerin gündeminde olacak. Bu çerçevede Çin hükümeti, Doğu Türkistan İslami Hareketi unsurlarını Pakistan ve Afganistan’dan uzaklaştırmak ve Müslüman çoğunluklu bölgelerde Çinli yetkililere karşı saldırıları engellemek üzere Pakistan ile iş birliği yapmaya çalışıyor.

Yaklaşık 3 hafta önce görevine başlayan İmran Han, Çinli şirketler tarafından yönetilen Gvadar Limanı’nın ve Çin- Pakistan Ekonomik Koridoru’ndaki sanayi bölgelerinin gelişmesine öncelik verme kararı aldı. İmran Han, Pakistan’daki işçiler için on binlerce iş fırsatı sağlama ve Pakistan’daki şehirler arasında uluslararası yolların inşa edilmesi üzerinde de çalışıyor.

Taliban ve ABD arasındaki gelişmeler

Bölgede ekonomik anlamda çeşitli görüşmeler sürerken ABD güçleri, Taliban ile barışçıl bir çözüme ulaşmaya çalışıyor. Bu bağlamda Çin ve Pakistan da Afganistan hükümeti ile müzakere masasına oturması için Taliban’a baskı yaptığı ifade edildi.

Çin ve Pakistan, Afganistan’daki çatışma pozisyonlarını koordine ederken, Taliban üzerindeki baskıları ise herhangi bir sonuca ulaşamadı. Çin, Taliban’a Pekin’de yabancı yetkililerle görüşme çağrısında bulunurken, Taliban ise Pakistanlı yetkililerle bir araya geldi. Taliban Hareketi, şu ana kadar Afganistan hükümetiyle müzakere masasına oturmayı reddederken, Afganistan’daki çatışmalara çözüm bulmak içinse Washington ile doğrudan müzakere talebinde bulundu.