Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sudan’da ulusal uzlaşı hükümeti feshedildi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sudan’da son aylarda görülen ekmek ve yakıt sıkıntısıyla iyice hissedilen ekonomik krize çözüm arayan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, dün, liderliğini yaptığı iktidardaki Ulusal Kongre Partisi’nin kurmaylarını olağanüstü toplantıya çağırarak, hükümeti feshetme kararını tebliğ etti. Devlet Başkanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, hükümetin feshedilmesiyle birlikte bakanlık sayısının da 31’den 21’e düşürüldüğü belirtildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan, Ulusal Kongre Partisi’nden bir yetkili, Beşir’in hükümeti feshetmesinin ardından Başbakan Bekri Hasan Salih’in yerine Mutez Musa’yı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiğini söyledi. İçişleri ve Savunma Bakanları’nın ise görevlerinde kalacağını aktardı.

“Gerekli bir adımdı”

Devlet Başkanı Ömer el-Beşir imzalı yazılı açıklamada ise “Bu adım ülkenin son zamanlarda karşı karşıya kaldığı darboğaz ve bocalamayı aşmak için gerekli bir adımdı” ifadelerine yer verildi.

Hükümet değişikliği kararı, Sudan’da enflasyonun yükselmesi, para rezervlerinin azalması ve bankalardaki likiditenin gerilemesine karşı bir önlem olarak geldi.

Sudan bankalarındaki likidite azlığı ve ATM’lerde para olmaması sebebiyle, başkent Hartum’daki bankaların önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Ülkenin bazı bölgelerinde bankadan para çekme limiti günlük 500 Sudan cüneyhi (27.85 dolar) olarak belirlendi.

Güney Sudan’ın bağımsızlığını elde ettiği 2011 yılından bu yana Sudan’da ekonomik sıkıntılar yaşanıyor. Güney Sudan ile birlikte ülkedeki petrol rezervlerinin 3’te 1’inin de elden çıkması Hartum yönetimini zora sokuyor.

ABD’nin 20 yıldır Sudan’a uyguladığı ambargoları kaldırmasının ülke ekonomisini rahatlatması bekleniyordu. Ancak doların kara borsaya düşmesi ekonomiyi yeniden krize soktu.

Son aylarda Sudan’da dolar, cüneyh karşısında yüzde 47 oranında değer kazandı. Bu durum yıllık enflasyonun Temmuz ayında yüzde 64’e tırmanmasına sebep oldu.

Öte yandan Sudan Merkez Bankası Başkanı Hazım Abdulkadir’in Haziran ayında vefat etmesinin ardından henüz merkez bankasına yeni başkan atanamadı.