Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yemen’de Husilerin yakıt fiyatlarına zammı enerji krizine yol açtı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Husiler, işgal ettikleri Yemen’in başkenti Sana ve kontrolündeki bölgelerde yeni bir yakıt krizi ortaya çıkardı. Darbeci Husilerin yaptığı keyfi zamların petrol fiyatlarında yeni bir artışa yol açması bekleniyor.

Kriz, yüzlerce benzin istasyonun kapanmasına yol açtı. Sana’nın nüfusu ve geri kalan bölgeler arasında halk endişelenirken istasyonların önündeki uzun kuyrukların oluşmasına sebep oldu.

Tanıkların Şark’ul Avsat’a aktardığına göre, petrol ve türevi ürünler Sana’da karaborsa’ya düştü. Araç sahipleri, benzin piyasasında bir önceki fiyat yerine iki katı fiyattan yakıt almak zorundalar ki bu da karaborsada 20 litrelik bir yakıt için 9 bin riyal yerine 15 bin riyal (yaklaşık 25 dolar) demek.

Taksi şoförleri, Husilerin, petrol rafinerilerinde büyük miktarda yakıt stoklarının mevcudiyetine rağmen kasten zam yapmakla suçladılar.

BM’nin tahminlerine göre, İran yanlısı Husiler günlük yaklaşık 3 milyon dolar kâr elde ediyor. Grubun ve petrol istasyonu sahiplerine bağlı aracılar tarafından petrol türevlerinin satışı ve pazarlanması nedeniyle, 2014’teki Husi darbesinden bu yana akaryakıt ticaretini tekelleştirmeye ve bu hizmeti yerine getirmek için Devlet Petrol Şirketi’nin rolünün kaldırılmasına karar verildi.

Sana’daki banka kaynaklarından birinin Şark’ul Avsat’a aktardıpına göre Husiler, gerekçe göstermeksizin bir bankadaki 20 milyon riyalden fazla paraya el koydu.

Öte yandan, Yemen Gazeteciler Sendikası kaynakları, Şark’ul Avsat’a, Husilerin gazetecilere ve aktivistlere karşı insan hakları ihlallerini sürdürdüğünü belirtti.