Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Devrim Muhafızları ‘yüksek hassasiyetli’ füzelerle tehdit etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tahran, geçtiğimiz Cumartesi günü Irak’ın Erbil kentindeki Kürdistan Demokrat Partisi-İran (KDP-İ) kampını füzelerle vurmuştu. İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi bugün konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, İran’ın ‘küresel kibirle mücadele edecek kadar çok’ yüksek isabet kabiliyetine sahip füzesi olduğunu söyledi. Caferi, “İran toprakları çevresinde ve 2 bin kilometre menzildeki askeri kuvvetleri ve üsleri olanlar Devrim Muhafızları Ordusu’nun yüksek isabet kabiliyetine sahip füzelerinin menzilinde olduklarını bilmelidirler” ifadelerini kullandı.

Devrim Muhafızları Komutanı Caferi, ‘Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) teröristlerin bir araya gelmesini engellemeyi’ hedefleyen füze saldırısına atıfta bulunarak, Devrim Muhafızları, üstün istihbarat ve liderlik kabiliyetleriyle hassas füzeler ve havacılık tekniklerini kullanarak, IKBY’de faaliyet gösteren teröristlerden intikam aldı” şeklinde konuştu.

15 kişi hayatını kaybetti

IKBY’de buluna KDP-İ kampını hedef alan saldırının ardından Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, teröristlerin bulunduğu kampın cumartesi günü 7 adet kısa menzilli füze ile vurulduğu belirtildi. Kürt kaynaklarına göre, İran’ın saldırısında 6’sı lider olmak üzere 15 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi ise yaralandı. Ayrıca bu sınır ötesi operasyona, Devrim Muhafızları Kara Havacılık Birliği de katıldı.

İran tarafından yapılan açıklamada bu operasyonun, son aylarda İran sınırında bulunan IKBY’de faaliyet gösteren teröristler tarafından gerçekleştirilen saldırıların cezalandırılması için yapılmasının planlandığı belirtildi.

“Kayıplar geride büyük bir boşluk bıraktı”

Öte yandan KDP-İ yetkililerinden biri yaptığı açıklamada füzelerin, grubun Köysancak kampında düzenlenen bir toplantı sırasında kampı hedef aldığı aktardı. Bombardımanın şiddeti Erbil’in doğusuna 100 kilometre uzaklıkta bulunan kamptaki karargâh binasında görülebiliyor.

KDP-İ üyeleri bugün itibariyle bombalama sırasında tahrip olan binada kalan belgeleri toplamaya başladılar. Saddam Hüseyin rejimi döneminde inşa edilmiş bir müstahkem kalenin merkezinde bulunan karargâhta geriye KDP-İ’nin eski lideri Abdurrahman Kasımlo’nun siyah-beyaz resminin asılı olduğu bir duvar kaldı. Bombardımandan hafif yaralı kurtulan KDP-İ Genel Sekreteri Mustafa Mevlüdi yaptığı açıklamada, “Kayıplar geride büyük bir boşluk bıraktı. Çünkü siyasi çalışmalarda derin bir tecrübe ve deneyime sahiptiler. Ancak KDP-İ bu boşluğu doldurabilir” ifadelerini kullandı.

Saldırının Irak hükümeti ve uluslararası toplum tarafından ‘cılız bir sesle’ kınandığını söyleyen Mevlüdi, bu durumun İran’ı tekrar saldırmak için cesaret bulmasını sağlayabileceğini belirtti.

KDP-İ ile Devrim Muhafızları arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor

En eski Kürt hareketi olan KDP-İ, Tahran’ı son yıllarda çok sayıda liderini öldürmekle suçladı. Tahran ise KDP-İ’yi bir ‘terör örgütü’ olarak sınıflandırıyor. KDP-İ ile Devrim Muhafızları arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.

Öte yandan KDP-İ Genel Sekreteri Mevlüdi, Irak-İran sınır bölgelerinde İran askerlerinin yoğunlaştığını ve askeri tatbikatlar yaptıklarını kaydetti.