Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak Parlamentosu Halbusi’yi meclis başkanı olarak seçti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak parlamentosu bir süredir devam eden Meclis Başkanlığı krizi’ni aşmayı başardı. Genç bir milletvekili olan Muhammed Halbusi yeni Meclis Başkanı seçildi.

Halbusi, rakipleri Sünni milletvekillerinden 9’unu geride bıraktı. Adaylardan 6’sı seçimlerinden çekildiklerini açıklarken, geride rakip olarak eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, eski Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi ve Muhammed el-Halidi kaldı.

Bir önceki dönem Meclis Maliye Komitesi Başkanı olan ve milletvekili seçildiği döneme kadar Enbar Valiliği görevini yürüten Halbusi 169 oy alırken, Ubeydi 89 ve Nuceyfi 19 oy aldı.

Halbusi’nin zaferi, Hadi Amiri’nin liderliğini yaptığı Haşdi Şabi gruplarından oluşan bloğun desteğiyle geldi. Maliki ve Amiri, karşı taraftan kimi vekillerin kendilerine katıldıklarını ve mecliste en büyük çoğunluğa kendilerinin sahip olduğunu iddia ediyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan Iraklı bir kaynak şu açıklamalarda bulundu:

“Halbusi’nin seçimi, Sadr hareketinin lideri tarafından desteklenen Sairun bloğuna rağmen, en büyük bloğun özelliklerini büyük ölçüde belirledi. Sairun’un hâlâ bilinmeyen nedenlerle Halbusi’yi desteklemekten kaçınmasına rağmen, Hadi al-Amiri liderliğindeki Fetih koalisyonu ile Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti koalisyonunu milletvekillerine, Irak Meclis Başkanı Birinci Yardımcılığına Mukteda es-Sadr’a bağlı Sairun koalisyonundan Hasan Kerim el-Kabi’ye oy vermeleri talimatı verildi. Hasan Kerim el-Kabi, oylamaya katılan 280 milletvekilinden 2018’den fazlasının oyunu alarak birinci başkan yardımcısı seçildi. Amiri-Malik bloğunun desteği olmadan Kabi’nin kazanması mümkün değildi. Bu durum, Amiri-Maliki bloğunun Sadr ile imzaladığı anlaşmaya hala bağlı olduğunu gösteriyor.”

Hablusi’nin elde ettiği büyük galibiyet, Sünniler arasındaki anlaşmazlıkların önünü açtı. Bunlardan bir kısmı dile getirilirken, önümüzdeki günlerin neler getireceği hususunda bekleyen bir kısmı ise sessiz kaldı. Karar koalisyonunun lideri ve Usame el-Nuceyfi’nin kardeşi olan Esil Nuceyfi, seçim sonuçlarına ilişkin gerçekçi vizyonunu dile getirirken, diğer milletvekilleri ise sonuçtan duydukları hoşnutsuzluklarını ifade ettiler.

Şarku’l Asvat’a açıklamalarda bulunan Esil Nuceyfi, “Sonuç ne olursa olsun, meclis başkanını seçen parlamentonun tercihine saygı duyuyoruz. Sonuç ile bilinçli bir politik zihniyetle ilgileneceğiz. Övgü ve eleştiri hakkında konuşmak için henüz çok erken. Irak’ın içinden geçtiği yeni aşamayı tam olarak anlamak için bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Eski milletvekillerinden Mişan Cuburi Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımda, “Yolsuzluğun devletin en önemli makamlarında cirit atmasına imkan bulmasından dolayı, kendime ve halkın çıkarlarını önemsemeyen bir politik sınıftan mustarip olan tüm Iraklılara başsağlığı diliyorum” dedi.

Haydar İbadi liderliğindeki Nasr koalisyonunda bulunan bloklardan Beyarku’l- Hayr bloğu lideri Halid el-Ubeydi, Halbusi’yi, “meclis başkanlığı görevini 30 milyon dolar karşılığında kazanmakla” suçladı. Fakat bununla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Çözüm Partisi Genel Sekreteri Muhammed Kerbuli, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Hablusi, seçimlere kendi hür iradesi ile katıldı ve seçimler açık bir oturum aracılığıyla yapıldı. Bundan dolayı galibiyeti hak etti. Kürtlerin, Türkmenlerin ve Hıristiyanların yanı sıra, Islah ve İmar bloğunda yer alan hemen hemen tüm taraflar, onun zaferine destek oldular. Bu sebeple o, şu anda, tüm Irak parlamentosunun başkanıdır. Şu an, bir şekilde sorun çıkarmanın değil, çalışmanın vaktidir” açıklamasında bulundu.

Meclis başkanlığı seçimlerinden çekilmesi hakkında Şarku’l Avsat’a konuşan Ahmed el-Cuburi, “Onlarla birlikte olmama rağmen kendi bloğum olan Islah ve İmar tarafından desteklenmedim” dedi. Ahmed el-Cuburi, “Bu yüzden bu bloktan ayrılmaya ve Amiri-Maliki bloğuna katılmaya karar verdim. Asıl yerimin burası olduğunu düşünüyorum” diyerek sözlerini sürdürdü.

Meclis Başkanlığı seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte, başbakanı adayını sunacak olan en büyük bloğun özelliklerinin belirlenmesinin yanı sıra cumhurbaşkanlığı makamı için adaylığın kapısı açıldı.