Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Filistinli gruplardan İsmail Heniyye’ye sert eleştiri | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistinli gruplar, Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin konuşmasını hedef alarak, Heniyye’yi tartışmayı tırmandırmak, başkalarının tarihini yazmaya çalışmak ve 30 yıl önce İslami hareketle ortaya çıkan Filistin mücadelesinin coşkusunu azaltmakla suçladı.

Fetih Hareketi, Filistin devriminin ve Filistin meselesinin Fetih Hareketi ile ortaya çıktığını hatırlatarak, Heniyye’nin konuşmasını gerçeklikle ve tarihle tamamen çeliştiğini ifade etti. Ayrıca hareket, insani çözümlerin özgürlük, bağımsızlık, kendi kaderini belirleme ve devlet olmak üzere 4 eksenden oluştuğunu ifade etti. Hareket, Hamas’ın kuruluşundan 25 yıl önce Fetih Hareketi liderliğinde, aralarında Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) de bulunduğu çok sayıda ulusal grupla birlikte dünyaya sesini duyurmaya başladığını belirtti.

“Heniyye, ateşle oynadı”

Fetih Hareketi Devrim Konseyi üyesi ve sözcüsü Usame el-Kavasimi, İsmail Heniyye’nin birkaç önemli meseleyi kaçırdığını ifade ederek, bunlardan ilkinin bir asırdan daha fazla süren Filistin halkının mücadelesi ve büyük fedakârlıkları olduğunu belirtti.

Kavasimi konuşmasında, “Heniyye, Hamas’ın zorunluluk bahanesiyle ateşkes konusunda ısrar ettiğini unuttu. O ateşle oynadı. Filistin meselesi İsrail’in yapmaya çalıştığı insani kapılar konusuna geri döndü. Bir Filistin grubunun konunun kendi kaderini tayin, özgürlük, Kudüs, devlet ve mültecilik hakkı olmadığını, sadece insani yardım kapıları olduğunu itiraf etti” dedi.

Kavasimi, Heniyye’den konuşmasını gözden geçirmesini, ders çıkarmasını, gerçekçi olmasını talep ederek, Filistin bayrağını taşıyanlar, şehit olanlar ve esir olanlar için biraz tevazu sahibi olmasını istedi.

Heniyye, Hamas’ı savundu

Heniyye konuşmasında uzlaşı çabalarının duraksadığını açıklayarak, Hamas’ın kuşatmayı kırmak için çalışmalarını sürdüreceğini açıklamıştı. Hamas Hareketi’ni Filistin davasının kalbi olarak tanımlayan Heniyye, Siyonist projelerle mücadelede ulusun önde gelen gücü olduğunu ifade etmişti.

Hamas, Gazze Şeridi’ndeki kara ve deniz sınırlarındaki çatışmaların tırmanışı ve genişlemesi hakkında barış görüşmelerini yeniden başlatmak için arabulucuları harekete geçirmeye çalışıyor.

Abbas’tan Hamas’a uyarı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas’ı ateşkesin yeniden sağlanmasının bedelinin ağır olacağı konusunda uyararak, öncelikle uzlaşıyı sağlaması ve Gazze Şeridi’nin teslim edilmesini şart koştu.

Abbas’ın bu sözlerinin üzerine İslami Cihad Hareketi Siyasi Büro üyesi Nafiz Azzam, Gazze Şeridi’nde işgal devletiyle yapılan barış görüşmelerinin kesintiye uğramaması gerektiğini ifade etti. Yönetim tarafından engellenmeden önce Filistinli güçlerin anlaşmaya varmak üzere olduğunu vurgulayan Azzam, “Aslında halkımızın karşı karşıya kaldığı sorunların azalması için Kurban Bayramından önce siyasi bir bedel ödemeden ateşkes anlaşmasının imzalanmasına çok yaklaşmıştık. Fakat Filistin yönetimi bunu engelledi. Bu kapsamda sunulan gerekçeler kabul edilemez ve mantıksızdır” diye konuştu.

Abbas şu anda duraksayan uzlaşı çabalarına karşılık olarak Gazze Şeridi’nin finanse edilmesini ve Hamas’ın ateşkesin sağlanması konusundaki ısrarını durdurmayı planlıyor.

“Hamas bölünmeyi sürdürmeye çalışıyor”

Fetih Hareketi’nin Gazze’deki sözcüsü Atıf Ebu Seyf, “Hamas bölünmeyi sürdürmeye çalışıyor ve liderliğin darbe maliyetlerini ödemeye devam etmesini istiyor. Bu durum kabul edilemez olması nedeniyle sona erdirilmelidir” diye konuştu.

Ayrıca Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi ve Filistin Kurtuluşu Demokratik Cephesi Siyasi Büro üyesi Tayser Halid, İsmail Heniyye’nin konuşmasını hedef alarak, Heniyye’yi Filistin halkının çağdaş devrim, FKÖ ve ulusal hareket içindeki şanlı mücadele tarihine el koymaya çalışmakla suçladı.

Halid, mücadelenin Hamas’ın kuruluşundan 10 yıl önce başladığını vurgulayarak, “Hamas’taki kardeşlerimizin konuşmasındaki çelişkileri uzaklara götüren bu paradoks, kurbanlarla taçlanan şanlı ulusal tarihi uzak tuttuğu politikasındaki düşüşün yansımasıdır” diye konuştu.

Öte yandan Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi liderliğinden Sergio Zulfikar da İsmail Heniyye’nin konuşmasını kınayarak, 2007 yılında Hamas’ı komploların tuzağına düşmemesi konusunda uyardığını hatırlattı.