Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Pekin, Washington tahvillerindeki yatırımlarını azaltıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ile Çin arasındaki ticari savaş sürüyor. ABD’nin verilerine göre Çin, Washington hazinesinde yer alan tahvillerindeki yatırımlarını azaltıyor.

ABD Hazine Bakanlığı’nın verilerine göre Çin’in ABD tahvillerindeki yatırımlarının değerinin geçtiğimiz Temmuz ayında bin 171 milyar dolara gerilediğini ortaya koydu. Bu rakam, son 6 ayın en düşük seviyesini işaret ediyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında söz konusu değer bin 178.7 milyar dolarken, oluşan yeni rakamlar, Çin’in yatırımlarında 7.7 milyar dolarlık kısıtlamaya gittiğini gösteriyor.

Çin ve ABD arasındaki ticari gerilime rağmen, Çin hala yüzde 19’luk dilimle, ABD hazinesindeki tahvillerdeki yabancı yatırımcıların en büyüğü.

Temmuz ayında bin 35 milyar dolar değere ulaşan yatırımlarıyla, Japonya ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada ise yine aynı ay içinde 300 milyar dolarlık yatırım yapan İrlanda bulunuyor.

Çin’den önce Rusya, ABD tahvillerindeki yatırımlarını azaltmaya yönelmişti. Moskova geçtiğimiz Nisan ve Mayıs ayları süresince bu tahvillerdeki yatırımlarını kaldırarak 15 milyar dolara düşürmüştü. Bu yılın başlarında ise 100 milyar dolar değerine çıkarmıştı. Washington’la gerilen ilişkiler ve çok sayıda Rus iş insanına yaptırım uygulanmasının ardından Moskova, söz konusu tahvillerden kurtulma kararı almıştı.