Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Cezayir Başbakanı Uyahya, Cumhurbaşkanı Buteflika’nın girişimine karşı çıkıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya liderliğindeki Cezayir Ulusal Demokratik İttifakı (RDN), Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika liderliğindeki Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN)’nin yeni açıkladığı halk hareketine katılmayacağını açıkladı.

FLN lideri Buteflika, Eylül ayı başında “Yolsuzluk ve uyuşturucuyu önleme” gerekçesiyle siyasi partilere çağrıda bulunmuş 14 siyasi parti’den oluşan “Halk Cephesi” platformunu kurmuştu.

RDN Sözcüsü Sadık Şihab, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, partisinin FLN’nin, bu ay başlattığı “Halk Cephesi” Platformunda yer almayacağını açıkladı.

Şihab “Cumhurbaşkanının daveti yeni değil. Bu çağrı yıllar önce Cezayirlileri ülkeyi çevreleyen güvenlik sorunlarına karşı koymak için yapılmış, Uyahya da bu çağrıya tam destek vermişti. Bu nedenle aynı içerik ve anlama sahip yeni bir girişime girmemize gerek yok” ifadelerini kullandı.

Sözcü devamla “Cumhurbaşkanı, ekonomik ve güvenlik sorunlarıyla yüzleşmek için uyumlu bir toplum istiyor. Geçmişte bu hedefe ulaşmak için, 1999 tarihli Sivil Uyum Politikası ve 2005’te Milli Mutabakat Politikasını yürürlüğe soktu. Partimiz ve genel sekreterimiz bu dinamiklere uygun olarak hareket etmektedir. O halde yeni bir başlık ile aynı içerikli bir çerçeveye ihtiyacımız yok” dedi.

Şihab bu açıklamalarıyla yeni girişimle ilgili partilerine yöneltilebilecek herhangi bir eleştiriyi engellemeye çalışıyor. Bu da Ahmed Uyahya’nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağı iddialarını doğruluyor.

Şihab açıklamalarına şöyle devam etti: “Uyahya, partimizin Cumhurbaşkanımızın yönetimde kalmasını desteklediğini açıkça belirtti zira bu ülke istikrarının garantisidir.”

Cezayir’de 1999’da yönetime gelen ve sağlık sorunları tartışmaları arasında 4. dönemde de cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen 81 yaşındaki Buteflika’nın, Nisan 2019’da yapılması beklenen seçimlerde olası adaylığı kamuoyunda tartışılıyor.

Buteflika, iktidar partileri ve kendisine yakın tarafların bir kez daha aday olması çağrılarına karşılık tutumunu henüz açıklamazken muhalif çevreler, sağlık sorunlarından dolayı yönetimden çekilmesi çağrısı yapıyor.