Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK’dan Kral Selman’ın Afrika barışına yönelik gayretlerine övgü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

New York: Ali Barada

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri 16 Eylül’de Cidde’de Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki ve Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Öner Gulle tarafından imzalanan barış anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını ve Kral Selman’ın söz konusu barışta oynadığı rolün yanı sıra iki lider arasındaki görüşmeye ev sahipliği yapmasını takdir ettiklerini söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise İran destekli Husilerin, Suudi Arabistan’daki yerleşim bölgelerini balistik füzelerle hedef almasını bir kez daha kınadı.

BMGK üyeleri tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin barış, dostluk ve işbirliği alanında yeni bir sayfa açmasının yanı sıra bölgesel barış ve emniyeti güçlendirmeyi istedikleri doğrultusunda bilgiler edindikleri belirtildi. Cibuti Cumhurbaşkanı Gulle ile Eritre Devlet Başkanı Afewerki’yi, 17 Eylül’de Cidde’de bir araya getiren ve Kral Selman’ın gözetiminde gerçekleştirilen toplantının memnuniyetle karşılandığının ifade edildiği açıklamada, söz konusu barış anlaşmasının Cibuti-Eritre ilişkilerinde yeni bir dönemi başlattığı kaydedildi. Açıklamada anlaşmanın iki ülkeyi ortak bir hedefin ardından gitmeye teşvik ettiği de belirtildi.

BMGK üyeleri, bu gibi gelişmelerin Afrika kıtası için uzun süreçte olumlu sonuçları içinde barındıran önemli ve tarihi bir işaret olduğunu belirterek, bölgedeki liderleri sağduyuları ve anlaşmazlıkların çözülmesinde harcadıkları çabalarda gösterdikleri cesaretlerinden ötürü kutladı. Üyeler, bölgedeki barış, istikrar ve kalkınmayı garantileyen yeni bir işbirliği kanalının açılması için söz konusu çaba ve kazanımların devam ettirilmesi çağrısında bulundu.

Guterres’den Yemen’deki çatışma taraflarına diyalog çağrısı

BM Genel Kurulu’nun 73. oturum üst düzey görüşmelerinin başlamasına günler kala düzenlenen basın toplantısında, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kral Selman gözetiminde gerçekleşen ve Etiyopya ile Eritre arasında bir barış anlaşması imzalanmasıyla sonuçlanan Suudi Arabistan arabuluculuğunu övgüde bulundu. Yemen’deki sivillerin, ülkede yaşanan savaşın sonuçlarına katlanmak zorunda kaldığını söyleyen Guterres, Husilerin Suudi Arabistan’a balistik füze fırlatmaya devam ettiğini dile getirdi. Guterres, “BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in bölgede diyalog ve siyasi çözüm sürecinin başlaması için harcadığı çabalarda karşılaştığı zorlukların hepsini biliyoruz” ifadelerini kullanarak, Yemen’deki çatışma taraflarının, ciddi bir şekilde diyaloğa başlamaları gerektiğini söyledi.

Guterres, “Tüm çatışma taraflarını savaşı derinleştirecek adımlardan uzak durmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Guterres: Yemen’de Husileri değil, hükümeti tanıyoruz

Genel Sekreter’in de belirttiğine göre, bu “kabusların” yanı sıra bazı meselelerde de ilerleme kaydedildi. Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki Eritre-Etiyopya arasındaki barış anlaşmasının imza törenine katılan Guterres, BM Yemen Koordinatörü Lise Grande’nin bir insani hava köprüsü kurulması konusunda Husilerle yaptığı anlaşma hususunda kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi. Guterres, “BM, Yemen’de sadece tek bir hükümeti tanıyor ancak insani çalışmalar sahada fiili olarak bulunan güçlerle de anlaşma yapılmasını gerekli kılıyor. Bu anlaşma, Husi hükümetinin meşru görüldüğü anlamına asla gelmez ve bizim, Yemen’de tek bir hükümeti tanıma doğrultusundaki politikamızı da değiştirmez” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın da bir sorusunda cevap veren Guterres, “ Husilerin, Suudi Arabistan’daki yerleşim bölgelerine balistik füze fırlatmasını birçok defa kınadık. Duruşumuz gayet net” dedi. Guterres, BMGK aracılığıyla Suriye’de kimyasal silah kullananların belirlenerek, kendilerinden hukuki olarak hesap sorulması için uzun süredir çağrıda bulunduklarını belirtse de, bu durumun şuan için imkansız göründüğünü söyledi. ‘Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ aracılığıyla Suriye’de kimyasal silah kullananların belirlenmesi için bir mekanizma bulunduğunu söyleyen Guterres, bu mekanizmanın zorunlu olduğunu belirtti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Ayrım yapabilmeliyiz. Kimyasal silahlar kesinlikle yasaktır. Kimsenin kimyasal silah bulundurma ve kullanma hakkı yoktur. Bu kimsenin elinde bulundurmaması ve kullanmaması gereken bir silah” şeklinde konuştu.