Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail ‘Han el-Ahmer’ sakinlerinden evlerini kendi elleriyle yıkmalarını istiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail makamları, Han el- Ahmer köyünün yıkılmasıyla ilgili kararı uygulamaya çalışıyor.

Kararda, burada bulunan evler sakinleri tarafından yıkılmadığı takdirde Ekim ayında İsrail askerleri tarafından yıkım yapılacağı belirtiliyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından verilen yıkım kararı, Pazar günü bölge halkına tebliğ edilmiş; karara uyulmadığı takdirde askerler tarafından yıkımın gerçekleştirileceği belirtilmişti.

İşgal güçleri Han el-Ahmer’i protesto sırasında dayanışma çadırını kuşatarak bölge halkına yıkım kararını bildirmişti. İsrail, kararın ciddiyetini göstermek için bölgeye asker sevkiyatı yaptı ve protesto gösterilerine Filistinli, Yahudi ve yabancı göstericilerin gelmesini engellemek için kontrol noktaları oluşturdu.

Öte yandan Han el-Ahmer bölgesinde 19 gündür devam eden oturma eylemleri sürüyor. Ramallah ve el- Bire’deki Filistinli guruplar İsrail planının gerçekleşme ihtimaline karşı içinde bulunduğumuz haftayı “kararlılık haftası” şeklinde isimlendirdiler.

Filistinli gruplardan gelen yeni açıklamada, evlerin zorla boşaltılması girişimine karşı protesto çadırında gece- gündüz daha fazla insanın bulunması çağrısında bulunuldu.

Kudüs ve Kutsal Mekânlara Destek için İslam-Hristiyan Komisyonu Genel Sekreteri Hanna İsa, “İsrail’in bu yıkım kararı, Filistin için adil bir barış süreci yürüteceğine dair herhangi bir ümit barındırmayı engelleyen bir dizi insan hakkı ihlalinin parçasıdır” dedi.

İsrail Yüksek Mahkemesi 5 Aralık’ta yıkım kararına karşı verilen dilekçeleri reddederek onlarca yıldır burada bulunan ve içinde bir okul olan Han el- Ahmer köyünün bu ayın sonuna kadar yıkılması kararına hükmetti. Kudüs’ün doğusunda bulunan bu köyle yüzde 53’ü çocuk olan 200 kişi oturuyor. Sakinlerinin yüzde 95’i, Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı (UNRWA)’na kayıtlı bulunuyor.