Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Pekin’in yayınladığı ‘Beyaz Kitap’ Çin-ABD ticari sürtüşmesine ışık tutuyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’nin dün gece, Çin mallarına uyguladığı yeni gümrük vergisi zammını hayata geçirmesinin ardından Çin’de yayınlanan “Beyaz Kitap” isimli belgeler, Washington ve Pekin arasındaki ticari savaşın bilinmeyenlerini ortaya çıkardı.

Xinhua haber ajansında yer alan bilgilere göre, 6 bölümden oluşan belgelerde, Çin’in ABD ile yaşanan ekonomik gerilime dair tavrına yer veriliyor.

Belgelerde, ABD yönetiminin Çin’e yönelik uyguladığı sıcak ekonomik politikalarına yer verilirken, Washington’un bu uygulamalarının dünya ekonomisine zarar verdiğine dikkat çekildi.

Çin’in dünyanın en büyük kalkınmakta olan ülkesi, ABD’nin ise dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkesi olduğuna vurgu yapılan belgede, iki ülke arasındaki ilişkilerin her iki taraf ve dünya ekonomisi açısından büyük öneme sahip olduğunun altı çizildi.

“Çözümün anahtarı, karşılıklı güvende”

Pekin ve Washington’un farklı kalkınma aşamalarında olduğuna ve farklı ekonomik yapılara sahip olduğuna değinilen belgelerde, ekonomik gerginliklerin normal olduğuna işaret edilerek, “Çözümün anahtarı, karşılıklı güvende olabilir” değerlendirmesine yer verildi.

Çin tarafının ABD ile olan krize, ortak zemin bulma arayışıyla yaklaştığının belirtildiği belgelerde, ABD tarafının ise krizi sürdürerek kendisiyle çeliştiği vurgusu yapıldı.

Çin yönetiminin, ABD’nin bu sabah yürürlüğe giren yeni eki gümrük vergilerine karşı bu ülkeden gelen 60 milyar dolara varan gümrük vergisi zammı getirmesi bekleniyor.