Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

‘Esed düşüyor’ sloganlarının yazılı olduğu sembol okula rejim el attı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye rejimi, “Medresetü’l- Erbain” veya bazılarının “Suriye Devrim Okulu” olarak nitelendirdiği okulun dış duvarlarına 8 yıl önce kırmız renkle yazılan “Halk rejimi devirmek istiyor”, “Esed düşüyor”, “Devrin sona erdi ey doktor!” gibi sloganları silme kararı aldı.

Arap Baharı, o zamanlar toplumun her kesimi tarafından takip ediliyordu. Okulun bazı öğrencileri neyle karşılaşacaklarından habersiz bir şekilde okulun duvarlarına birtakım ifadeler yazdılar ve ülkenin sert politikasına boyun eğmeyip istihbarat birimlerine katılmadılar.

Suriye devriminin Dera kentinde geçirdiği merhalelerin hikaye edildiği duvarlardaki ifadelerin yanı sıra, yazılan rejim karşıtı ifadelerin izleri de hala duruyor. Bunlar arasında, “uluslararası toplumun sorumluluğu hususunda getirilen eleştiriler, Suriye devriminin fitilini ateşleyen öğrencilerin ve bölgedeki kurbanların isimleri, İran’ın Suriye’ye müdahalesinin reddi ile ilgili ifadeler” var.

Medresetü’l- Erbain’in bulunduğu Dera kentinin rejim tarafından el geçirilmesi ve Rus tarafı ile muhalifler arasında gerçekleştirilen anlaşma ile birlikte bölgeye devlet kurumlarının ve hizmetlerinin girişinden birkaç gün önce, Dera Valisi Muhammed Halid Hannus rejim karşıtı ifadelerin hala duvarlarının üzerinde bulunduğu okulu ziyaret etti. Vali, okulun duvarlarının boyanması, rejim karşıtı ifadelerin silinmesi ve okulun restore edilmesi talimatı verdi.

Dera kenti sakinlerinden biri bu karardan önce, “fırın, sağlık merkezleri, yolların iyileştirilmesi, okul, altyapı hizmetleri, baskıya son verilmesi, barış ve vatandaşlık fikrinin güçlendirilmesi” gibi hizmetlerin karşılanması gerektiğini vurguladı.

Şubat 2011’de Medresetü’l- Erbain’in duvarlarına söz konusu üç cümlenin yazılmasından sonra beldede yaşananları, Dera kenti sakinlerinden biri şöyle anlatıyor:

“Sabah okula girdikleri sırada çok sayıda güvenlik, polis ve istihbarat unsurunu gören öğrenciler şaşırdılar. İşçiler, Suriye devriminin ilk sözlerinin yazıldığı okulun duvarlarını boyadılar. Güvenlik hizmetleri, polis memurlarını okulun kapısına yerleştirdi ve okul gözetim altına alındı. Güvenlik güçleri Medresetü’l- Erbain öğrencilerinin kağıtlara yazı yazmalarını ve okul idaresine teslim etmelerini istedi. Daha sonra okul idaresi yazıları analiz edilmesi ve sloganları yazan kişilerin tespit edilmesi için ilgili kağıtları Suriye güvenlik güçlerine teslim etti. El Erbain mahallesinden 7.sınıf öğrencilerinden 12’si tutuklandı. Dera’daki Suriye güvenlik güçleri ilgili öğrencilerin evlerine şafak vakti baskın yaparak ailelerini de tutukladı. Öğrencilerin tutuklanmasından sonra, 18 Mart 2011’de özgürlük talep edilen gösterilere kadar birçok olay oldu. Gösteriler, El Ömeri Camisi’nin meydanında cuma namazını takiben başladı. Güvenlik güçleri öğrencileri serbest bırakmayı reddetti ve tutukevlerini ziyaret eden heyete hakaret etti.”

Medresetü’l- Erbain, muhalif grupların kent üzerindeki kontrolünün ardından hizmetlerden mahrum kaldı. Geçtiğimiz seneler boyunca orta okul 7.sınıftan lise 3’e kadar öğrenciler kabul edildi. Fakat savaş, bombardımanlar ve ailelerin çoğunun güney Suriye’nin en sıcak cephelerinden biri olan kırsal bölgelere göç etmeleri sebebiyle öğrenci sayısı oldukça sınırlıydı. Medresetü’l- Erbain, Suriyeliler nezdinde devrimin en önemli sembolüdür. Çünkü rejim karşıtı ifadelere tanıklık eden ilk yer burasıdır.