Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Abbas: ABD’nin arabuluculuk rolünü artık kabul etmiyoruz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler’in (BM) 73. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İsrail ve ABD’ye sert eleştiriler yöneltti. Mahmud Abbas, Ortadoğu görüşmelerinde ABD’nin arabuluculuk rolünü artık kabul etmediklerini belirtti.

Konuşmasında, Kudüs’ün satılık olmadığını vurgulayan Abbas, Filistin halkının haklarının pazarlık konusu yapılamayacağını da kaydetti. İki devletli çözüm olasılığına kapıları kapayan Mahmud Abbas, Filistinliler için ise uluslararası koruma talep etti.

Mahmud Abbas, konuşmasında, “ABD’nin, İsrail yanlısı olması nedeniyle arabuluculuk yapması mümkün değildir. Trump yönetiminin, Kudüs ve ABD’nin İsrail Büyükelçiliği hakkındaki kararları ve yardımın kesilmesi, iki devletli çözüm ihtimalini zayıflatıyor. Yapılanlar, önceki taahhütlerden geri adım atıldığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı, ABD’li mevkidaşını, Kudüs, mülteciler ve yerleşimciler hakkındaki kararlarından geri dönmeye çağırdı. Abbas, Batı Şeria ve Gazze’deki insani şartlar ve ekonomiyi desteklemenin, Filistin-İsrail sorununa siyasi bir çözümün yerini tutamayacağını da vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Mahmud Abbas daha önce de, Washington yönetiminin taraflı ve İsrail yanlısı olduğunu kaydederek ABD’nin, arabuluculuk vasfını yitirdiğini söylemişti. Filistin Devlet Başkanı, Washington’ın ancak uluslararası toplantı yapılması halinde, farklı arabuluculardan biri olabileceğini belirtmiş, tek başına arabuluculuk yapamayacağını kaydetmişti.