Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Boris Johnson’dan Theresa May’in Brexit planına eleştiri | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ülkesinin mevcut Brexit planının değiştirilmesi gerektiğini söyleyerek, ‘Süper Kanada’ ismini verdiği kendi planını açıkladı.

Boris Johnson, İngiltere Başbakan Theresa May’i Brexit ile ilgili müzakere planından vazgeçmeye çağırdı.

Bu, Johnson’un May’in planını ilk eleştirisi değil. Geçtiğimiz yıl bakan olduğu zamanlarda yazdığı bir makalede doğrudan May’in Brexit planını hedef almıştı.

Eski bakan Johnson, İngiliz Daily Telegraph gazetesine, ‘Daha iyi bir Brexit planı’ başlıklı bir makale yazarak Chequers planı ile halkın talebinin yerine getirilmediğini, ‘yarısı içeride yarı dışarıda’ yaklaşımı benimsenerek hata yapıldığını savundu.

May’in planının demokratik bir felaket olduğunu söyleyen Johnson, felaketin nedenini şöyle açıkladı;

“Bu plana göre, İngiltere hiç söz hakkı olmadan Avrupa’nın yasa ve ilkelerine uymak zorunda kalacak.”

Öte yandan İngiltere’nin mevcut Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, AB’den çıkma planı olarak May’İn planına sadık kalmak gerektiğini söyledi. Hunt, Sky News’e yaptığı açıklamada, Brexit karşıtlarına ve May’ın bazı çalışma arkadaşlarının muhalifliklerine rağmen planın uygun olduğunu açıkladı.

Hunt şöyle dedi;

“Bu planın anlaşmanın temeli olduğunu düşünüyorum. Biz sonuçta, anlaşmaya varacağımıza son derece güveniyoruz. Ancak anlaşmaya varamama ihtimalimiz de var. Umarım olmaz.”

Temmuz ayında kabineden ayrılan Johnson, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında erken seçimle çoğunluk desteğini kaybeden Theresa May’in stratejik bir hata işlediğini söyledi. Ancak en büyük başarısızlığın, AB’den çıkmayla ilgili planın olduğunu belirtti.

Johnson bir kez daha May’in planının çöpe atılması gerektiğini söyleyerek, ‘Süper Kanada’ planı önerdi. Bu planda şu önerilere yer verdi: İngiltere tarım ürünleri de dahil olmak üzere AB ile kararlaştırılan ortak kurallara uyacak.

AB ile İngiltere’nin kara sınırı olan Kuzey İrlanda-İrlanda sınırında ticaretin kesintisiz gerçekleşmesi sağlanacak.

Parlamento, İngiltere’nin ticaret politikasına kendisi karar verecek, gerektiğinde AB kurallarının dışına çıkabilecek fakat bunun da sonuçları olabileceğini kabul edecek.

Johnson’un bu son eleştirisi May’in üzerindeki baskıyı daha da arttıracak.