Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump: Kim ile birbirimize aşık olduk | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump’ın dün Kuzey Kore lideri Kim Jong-un hakkında söylediği sözler sosyal medya platformlarında binlerce yorum aldı.

Trump, Kim’den “güzel mektuplar” aldığını ve “aşık” olduğunu söyledi. ABD Başkanı, Batı Virginia’daki seçim mitinginde Cumhuriyetçi adayları desteklemek üzere yaptığı konuşmada, Kuzey Kore lidere Kim’e yönelik övgülerinin dozunu artırdı. Mitingdeki kalabalığa hitap eden Trump, “Bana güzel mektuplar yazdı. Harikalardı. Birbirimize aşık olduk” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı, bir yıl önce birbirlerine karşı sert ve acımasız olduklarını ancak şimdi Kim’in ‘harika’ olduğunu belirtti. Trump, Kim’den ‘harika bir mektup’ aldığını ve ‘yakında’ ikinci bir zirve olasılığına ilişkin iyimser olduğunu söyledi.

New York’ta gerçekleşen konuşmada Trump, devletlerin Kuzey Kore nükleer silahsızlanması konusunda yaptırımlara uyma çağrısını yinelerken, Trump’ın Kim’i övmesi memnuniyetle karşılandı.

Trump geçtiğimiz yılı Kim’i tehdit etmişti

ABD Başkanı, geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler’de (BM) yaptığı konuşmada Kuzey Kore devletini ‘tamamen yıkma’ tehdidinde bulunmuş, Kuzey Kore lideri Kim’e ‘roket adam’ diyerek alay etmişti.
Kuzey Kore lideri Kim ise, ABD Başkanı’nın ruh sağlığını sorgulayarak verdiği yanıtta Trump’ı ‘Kaprisli, dengesiz ve tehlikeli’ olarak nitelendirmişti.

Geçtiğimiz Ağustos ayında ABD basınının, Kuzey Kore’nin nükleer silahlı füze tedarik ettiğini duyurmasının ardından Trump, ABD’yi tehdit eden Pyongyang’a ‘ateş ve öfke’ karşısında hazır olmaları uyarısında bulunmuştu.

Tüm bu yaşananların ardından Kuzey Kore lideri Kim ve ABD Başkanı Trump, ilk kez geçtiğimiz Haziran ayında Singapur’da bir araya geldi. Tarihi zirvede iki ülke arasındaki buzlar eridi ve Pyongyang füze testlerini askıya aldı. Ancak o zamandan bu yana somut bir ilerleme kaydedilmedi.

Trump’un Kuzey Kore liderine yapılan yorumlar Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği yargıç Brett Kavanaugh ile aynı değildi. Son bir haftadır ABD kamuoyunda yankı bulan Kavanaught olayı ile ilgili Beyaz Saray sözcüleri, “FBI Kavanaugh ’un cinsel suç işlediğine dair araştırma yapma konusunda serbesttir” şeklinde konuşuldu.
Reuters’un haberine göre sözcüler soruşturmanın sınırlandırılmaya çalışıldığı yönündeki iddiaları reddetti.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders’ın Fox News Sunday’e verdiği demeçte, “Beyaz Saray bu sürecin ayrıntılarını yönetmiyor. Senato şartları belirler… FBI’ın yaptığı budur, biz buna müdahale etmeyiz ve müdahale edilmesine de izin vermeyiz” dedi.

Kavanaugh soruşturması devam ediyor

California’da bir üniversitede öğretim görevlisi olan Christine Blasey Ford’un iddialarına ilişkin ABD Başkanı FBI’ın soruşturma yapmasına izin verdi.

Ford, Kavanaugh’yu Maryland’de 1982 yılında katıldıkları bir partide içkiliyken kendisine saldırmak ve kıyafetlerini çıkarmaya çalışmakla suçlamıştı.

NBC televizyonunda cumartesi günü yer alan bir habere göre, “Beyaz Saray FBI tarafından yürütülen soruşturmaya bazı kısıtlamalar getirdi” denildi. Trump ise bu durumu reddetti.