Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yemen’de Husi milisler Zeydi alim ve taraftarlarına saldırıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Taiz/Şarku’l Avsat

Yemen’de tanınan Zeydi alimlerden Muhammed Abdulazim el-Husi, destekçileri ile İran destekli Abdulmelik el-Husi’ye bağlı Husi Ensarullah milisleri arasında patlak veren şiddetli çatışmaların ardından Abdulazim el-Husi 1 Ekim’de Husi milislerin kontrolü altındaki bölgelerdeki yandaşlarına seferberlik çağrısı yaptı.

Husilerin kalesi sayılan üşlenin kuzey batısındaki Saada bölgesinde yaşanan çatışmalarda 40’tan fazla milis hayatını kaybetti.

Zeydi alim Abdulazim el-Husi, yayınladığı bir bildiride, destekçilerine Humeydan bölgesi halkını, “hırsız ve haydut” olarak nitelendirdiği Husi milislerden kurtarmak için hızlı müdahale çağrısında bulundu.

Bu çerçevede milislerin, Humeydan’daki destekçilerini kuşattığını söyleyen Abdulazim el-Husi, yandaşlarına da acil eylem çağrısı yaptı.

Kabile kaynakları tarafından Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamaya göre, çatışmalar 1 Ekim’de Muhammed Abdulazim el-Husi’ye bağlı çok sayıda unsurun yer aldığı Mucez ve Sehar ilçelerinde sürdü.

Bu bağlamda çatışmalar sırasında Abdulmelik el-Husi liderliğindeki milisler, Abdulazim el-Husi destekçilerinin evlerini havaya uçururken, söz konusu ilçelerde geniş çaplı tutuklama kampanyası başlattılar.

Şu anda çatışmaların gerçek nedeninin bilinmediğini ve uzlaşı için kabileler tarafından arabuluculuk yapıldığını söyleyen kaynaklar, geçtiğimiz Pazar günü çatışmalar sırasında 40’tan fazla milisin öldüğünü duyurdu. Bazı kaynaklar ise çatışmaların, uyuşturucu sevkiyatı çerçevesinde yaşandığını belirtti.

Öte yandan Yemen’in önde gelen Zeydi âlimlerinden Muhammed Abdulazim el-Husi, yıllardır İran’ın 12 İmam Şiiliğini yayma amaçlı mezhepçi faaliyetlerde bulunan destek Husi harekete muhalefet ediyor.

Kaynaklara göre Zeydi alim Abdulazim el-Husi, 1 Ekim’de Saada, Damar, Sana ve Amran’daki yandaşlarına Husilerin kontrolü altındaki bölgelerde bulunan yandaşlarını korumak üzere Saada’da seferberlik çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz yıllarda da Saada, Maran ve Sehar’ın farklı bölgelerinde Abdulazim el-Husi ve Abdulmelik el-Husi yandaşları arasında silahlı çatışmalar yaşanmıştı. Ancak Abdulmelik el-Husi, Zeydi alimin yandaşlarını geri çekilmeye zorlamıştı.

Zeydi alim Abdulazim el-Husi, Abdulmelik Husi’yi İran’ın etkisiyle Zeydilikten çıkarak 12 İmam Şiiliğine geçmekle ve Tahran rejiminin Yemen’de temsilciliği yapmakla suçluyor.

Husiler Yemen’in %30’una yakınını oluşturan Zeydi’lerin 1980’li yıllardan bu yana Şii misyonerler tarafından Şiileştirilen kolu. Bedruddin el-Husi liderliğindeki Zeydi aşiret 12 İmam Şia’sına geçerek İran ile ilişkiler geliştirmişti. Husilerin liderliğini babası Bedruddin el-Husi’nin yerine geçen ve İran’a askeri ve dini eğitim alan Abdulmelik el-Husi yapmakta.

Kabile kaynaklarının aktardığına göre, önümüzdeki günlerde de Husi milisler, kendi çıkarları doğrultusunda anlaşmazlığı sürdürecek.

Aynı şekilde ana kalesi sayılan Saada’daki Sehar ilçesinde bulunan el-Mesud bölgesinin yanı sıra Abdulazim el-Husi, son 4 yıl boyunca Husi milislerin saflarında yer alan yandaşlarını Sana, Damar ve Amran’a da konuşlandırmaya başladı.

Öte yandan ulusal ordu güçleri, Hudeyde’ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırırken Husi milisler, Yemen Ulusal Ordusu güçleri ile çatışmaları sırasında ağır kayıplar yaşadı. Hava saldırıları, Hays köyü, el-Dureyhimi, el-Tuhayta ve Hudeyde’nin güneyinde son iki gündür de devam ederken, vatandaşlar arasında ölüm ve yaralanmalara neden oldu.

Ayrıca çok sayıda ev de saldırılar dolayısıyla zarar gördü. Yemen Ordusu’na bağlı “Direniş Tugayları” Basın Merkezi, Husi milislerin Hays’ta havan topları kullanarak evleri hedeflediğini ve bir kadını koyunlarıyla birlikte öldürdüğünü duyurdu. Merkez, milislerin öğle namazının ardından evleri havan topu ile bombalamaya başladığını ve evinin yanındaki koyunlarını otlatan bir kadının saldırı sonucunda yaşamını yitirdiğini belirtti. Aktarılana göre kadın, 47 yaşında ve 3 çocuk sahibiydi.

Aynı şekilde Yemen ordusu, koalisyonun desteğiyle Hudeyde ve Kızıldeniz kıyı kesimlerinde devam eden çatışmalarda milislerin kontrolü altında olan ve stratejik öneme sahip birçok köy ve mevziiyi ele geçirdi. Aktarılana göre Yemen ordusu, Saada’nın kuzeyindeki Bakim bölgesinde de ilerlemeye devam ederken, darbecilere ait çok sayıda mevziyi hedef aldı.

Meşruiyeti destekleyen koalisyon güçleri ise Sana- Hudeyde ve el-Dureyhimi arasındaki bağlantı yolu olan Kilo 16 bölgesinin kuzeyinde milislere ait çok sayıda alana hava saldırısı gerçekleştirdi. Askeri kaynakların Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre Husi milislere ait çok sayıda mekanizma ve askeri araç imha edildi.

Aynı şekilde koalisyon güçleri, geçtiğimiz Pazar günü geç saatlerde Hudeyde şehrinde broşürler dağıttı. Halka, “İran destekli Husi milislerin safında savaşmama” çağrısı yapıldı. Broşürlerde Husi milislerin, yolları ve altyapıları tahrip ettiği, şehrin bağlantılarını kestiği ve çocuklara yönelik kısıtlamalar getirdiği belirtildi. Zabid ve el-Huseyniye halkına hitaben ise broşürlerde, “Koalisyonun, Yemen topraklarını İran destekli Husi milislerin pençelerinde kurtardığı” ifade edilirken halka, milisleri savaş cephelerinde desteklememe çağrısı yapıldı.