Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

UAEA: Yalnızca ihtiyaç duyduğumuzda İran’a müfettiş göndeririz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Londra/Şarku’l Avsat

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Yukiya Amano, “İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’nun İran’da gizli bir nükleer tesisi olduğunu iddia etmesinin ardından UAEA, iddiaları araştıracak” dedi.

Amano, “UAEA yalnızca ihtiyaç duyduğu yere müfettiş gönderir. UAEA’nın ‘bağımsızlığı’ tartışılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Netanyahu’nun İran’da gizli nükleer tesisi iddiası

Binyamin Netanyahu New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) yaptığı konuşma esnasında, elindeki fotoğraf ve haritaları göstererek “İran’da gizli nükleer bir tesis olduğunu” iddia etmişti.

Netanyahu’nun Amano’ya hitaben yaptığı konuşmada, “İranlılar bu tesisi boşaltmadan derhal buraya gidin ve denetleyin. İran ile ilgili gerçekleri bir kez daha dünyaya açıklayın” ifadelerini kullanmıştı.

Amano ise Netanyahu’ya cevaben “UAEA İran’ın nükleer anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini doğrulamak için çalışma yapıyor. Örgüt herhangi bir devlete karşı taraf olamaz” ifadelerini kullanmıştı.

İran Nükleer anlaşması ise 2015 yılında imzalanmıştı.

Amano açıklamasının devamında, “Güvenilir faaliyetler açısından kurumun bağımsızlığı büyük önem arz ediyor. Kurum kendisine aktarılan bilgileri dikkatli analizler sonrası ortaya çıkarır” dedi.

İsrail, İran ve P5+1 Devletleri arasında yapılan anlaşmayı eleştirirken, ABD ise Mayıs ayında nükleer anlaşmadan çekilme kararı almıştı.