Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran’da alkol zehirlenmesi vakalarında artış: 42 ölü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran’ın 5 eyaletinden 42 kişi alkol zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti.

Son aylarda alkol, güvenilir olmayan kaynaklar aracılığıyla yasadışı bir şekilde İran’a ulaşıyor. Son 25 gün içerisinde alkol bağımlılığı nedeniyle 460 kişinin zehirlendiği, bu kişilerden 42’sinin hayatını kaybettiği ve 17 kişinin ise kör olduğu açıklandı.

Sayı her geçen gün artıyor

Son yıllarda alkole ilişkin, Hürmüzgan eyaletinden 17, Kuzey Horasan’da 4, Elburz’da 5 ve diğer illerde birer ölüm vakası kaydedilirken, Kohgiluye ve Buyer Ahmed’de üç klinikte ölüm vakası tespit edildi.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. İyreç Harirçi düzenlediği bir basın toplantısında, alkol zehirlenmesi yaşayan kişilerin yüzde 41’inin 26 ve 35 yaşları arasında olduğunu kaydetmişti.

Alkol zehirlenmesi vakaları artıyor

İran’da alkol zehirlenmesi nedeniyle son iki buçuk yıl içinde 343 kişi hayatını kaybetti. İran Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre, 308 erkek ve 35 kadın olmak üzere 343 İranlı, Mart 2016’dan Ağustos 2018’in sonuna kadar alkol zehirlenmesi dolasıyla hayatını kaybetti. İstatistikler, son iki buçuk yılda Tahran’da 113 ölüm vakasının kaydedildiğini gösteriyor. Bu, ülkedeki alkol zehirlenmesi nedeniyle gerçekleşen ölüm olaylarının en yüksek sayısını temsil ediyor. 2016 yılında 73, 2017 yılında 20, 2018’in ilk aylarında ise 20 kişinin bu sebepten öldüğü açıklandı.

Tahran’dan sonra, Mart 2016’dan bu yılın Ağustos ayının sonuna kadar, Kirman eyaletinde 28 ölüm (2016’da 2, 2017’de 1, Marttan ağustosa kadar ise 18) vakası tespit edildi.

Üçüncü sırada ise Doğu Azerbaycan ve Fars eyaletleri geliyor. Her iki eyalette de son iki buçuk yıl içerisinde alkol zehirlenmesi nedeniyle tespit edilen ölümlerin sayısı 27’ye ulaştı.

Bu istatistikler, sarhoşluk sebebiyle gerçekleşen trafik kazalarında hayatını kaybeden kişileri içermiyor. Alkol etkisiyle gerçekleşen trafik kazalarına bağlı ölüm sayısı hakkında herhangi bir istatistik bulunmuyor. Ancak alkol mağdurları son yıllarda gittikçe artıyor.

İran’da alkol yasak

Dini kurallara göre, İran’da alkollü içeceklerin tüketimi ve satışı yasaktır. İran Ceza Kanunu’nun 265’inci maddesine göre, alkollü içecekler veya sarhoşluk verecek herhangi bir şey tüketmenin cezası -kadın ve erkek fark etmeksizin- 80 kırbaçtır. Davalı alkol bağımlılığı suçundan mahkum olursa, ceza yasaya uygun olarak uygulanır.

Ülkede alkolün önüne geçilemiyor

İran’da 40 yıldır dini bir ideolojiyi benimseyen bir hükümetin varlığına rağmen alkol kullanımı engellenemiyor. İran buna rağmen dünyadaki İslam toplumu için bir model oluşturduğunu iddia ediyor. Sağlık Bakanlığı verileri, 15 ila 64 yaş arasındakilerin yüzde 4’ü en az bir kez alkol tükettiğini, en az 200 bin kişinin ise alkol bağımlısı olduğunu gösteriyor.

İran’da alkol tüketimi meselesi sosyal bir sorun haline geldi. Sivil aktivistler, alkol yasağının mal ve can kaybına sebep olduğunu dillendiriyorlar ve İran’da alkol bağımlılığının neden olduğu hastalıkların kontrol altına alınmasına ilişkin bir planlama yapılmasını talep ediyorlar. Uzmanlar, ülkedeki sorunların çözümüne yönelik bir program eksikliğinin ev yapımı alkollü içeceklerin karaborsaya düşünmesine sebep olduğunu ve ölüm riskini artırdığını düşünüyorlar.