Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

May: Brexit görüşmelerinin en zor aşamasına giriyoruz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiliz Muhafazakar Parti’nin Birmingham’daki konferansı, henüz netleşmeyen ve partiyi bölen Brexit (Avrupa Birliği’nden çıkış) sorunlarından dolayı, İngiltere Başbakanı Theresa May’in bu yıl katıldığı en zor konferans olurken, May konferansta ortaya çıktığı andan itibaren liderliğine ve kendine güvenen bir başbakan gibi görünmeye çalıştı.

May, Muhafazakar Parti’nin Birmingham’daki konferansında konuşma yapacağı sahneye dans ederek çıktı. May kürsüye ilerlerken fonda çalan ünlü İsveçli müzik grubu ABBA’nın 1976 yılında çıkardığı ve büyük başarı yakalayan ‘Dancing Queen’ şarkısı eşliğinde dans etti.

Beklenmedik bu girişle kısa bir şaşkınlık yaşayan salondakiler ise May’in dansına alkış tufanı ve kahkahalarla eşlik etti.

İngiltere Başbakanı, konferansın kapanışında yaptığı konuşmada, Brexit görüşmelerinin en zor aşamasına girildiğinin altını çizerek, Muhafazakar Parti’nin İngiltere’nin Brexit sürecinde yaşanan fikir ayrılıklarının ardından İngiliz siyasi arenasında merkezi bir konum alması gerektiğini söyledi.

İşçi Partisi’ne tepki

Konuşmasında İşçi Partisi’nin solcu lideri Jeremy Corbyn’i eleştiren May, Corbyn’i ‘siyasi bölünmenin önüne geçen’ ortak değerleri’ reddetmekle suçladı.
Muhafazakar Parti üyelerine seslenen May, “Bütün ülkenin partisi olmalıyız. Bu parti azınlığın veya çoğunluğun değil, ülkesi için çalışmak isteyen herkesin partisi olmalı” ifadelerini kullandı.

İlk referandumda seçmenlerin yanlış oy kullandıkları ve tekrar denemeleri gerektiğine ikna ederek, ikinci bir referandum yapılmasının ‘siyasi bir oylama’ olacağını söyleyen Başbakan, ülkedeki tüm tarafları Brexit planının tamamında aynı görüşte olmasalar bile birlik olmaya çağırdı. May, İşçi Partisi’ni ortak çıkarlardan ziyade özel siyasi kazançlar sağlamaya çalışmakla suçladı.
Fikir ayrılıklarının anlaşma yapılmadan AB’den çıkmaya sebep olacağı konusunda uyarıda bulunan Başbakan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Hiç kimse iyi bir anlaşmaya varmayı benden daha fazla isteyemez. Ancak bu, hiçbir bedel ödemeden anlaşmaya varılabileceği anlamına gelmiyor.”

Brexit planı eleştirilmişti

Geçtiğimiz hafta eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve diğer muhafazakar milletvekilleri tarafından Brexit planına yöneltilen eleştiriden sonra May’in liderliğini eleştiren haberler hakkında şüpheler duyulduğuna dair haberler çıkmıştı.
May konuşmasında bu konuya da değinerek, bölünmüş partisini Brexit planına destek vermeye çağırarak, “Bu teklifin her bölümünde aynı fikirde olmasak bile, bir araya gelmemiz gerekiyor” dedi.

İngiltere Başbakanı, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin bloktan çıkma önerilerine yeterince saygı duymadığını da dile getirdi.

May’e tepkiler artıyor

Muhafazakar Parti milletvekili James Duddridge, 1922 Komitesi Başkanı Graham Brady’e bir mektup yazarak, “May’in sonraki seçimlerde bizi yönetebileceğine inanan tek bir milletvekili görmedim. Brexit’e inanan güçlü bir lidere ihtiyacımız var” diyerek Boris Johnson tarafından yapılan konuşmaya övgüde bulundu.

Johnson, Muhafazakarları İngiltere’nin AB’den nasıl ayrılacağına ilişkin May’ın sunduğu önerileri terk etmeye çağırmıştı.