Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Abbas, Filistin Merkez Konseyi kararlarına uyuyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ramallah: Kifah Zebun

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Fetih Hareketi Merkezi Komite toplantısının açılışında yaptığı açıklamada bazı kararlar almak için içişlerinde birçok toplantı gerçekleştireceklerini belirterek, “Filistin yönetiminin ne gibi kararlar alabileceğini göreceğiz. Bu ay sonunda Merkez Konseyinin kararlarını uygulamak zorundayız” dedi.

Mahmud Abbas Fetih Hareketi merkezinde Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi (FKÖ) temsilcilerinin de bulunduğu birçok toplantıya katıldı. Abbas, bu ayın sonunda yapılacak ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs ve mülteciler hakkındaki kararı sonrası barış görüşmelerine tepki olarak Filistin tarafından alınan kararların uygulanma stratejisinin tartışılacağı toplantılara katılacak.

Merkez Konseyi’nin görüşme masasında İsrail, bağımsız devlet ve Hamas var

Merkez Konseyi’nin görüşme masasında İsrail’in tanınması kararının askıya alınması, İsrail ile olan tüm anlaşmaların fesih edilmesi ve işgal altında olan bir Filistin devletini ilan etme planı konuları bulunuyor. Merkez Konseyi’nden daha önce yapılan açıklamada, Filistin devletinin kurulacağı, İsrail’i tanıma konusunun askıya alınması ve İsrail ile yapılan tüm anlaşmaların iptal edilmesine vurgu yapmıştı. Merkez Konseyinde tartışılan diğer konulardan biri de Gazze’deki Hamas’la ilişkiler. Filistin yönetimi, Hamas’ın Gazze’yi tamamen teslim etmemesine karşılık faaliyette olmayan Filistin Yasama Meclisinin fesih edilip yetkilerinin Merkez Konseyine verilmesi ve Gazze’ye yönelik finansmanın durdurulması konularını gözden geçiriyor.

Mahmud Abbas BM’de yaptığı konuşmada görüşmelere gözetmenlik yapılması ve ABD’nin Filistin hakkındaki kararlarından geri adım atması için uluslararası bir barış konferansı kurulmasını talep ettikten sonra Merkez Konseyinin toplantı vakti için içinde bulunduğumuz ayı uygun görmüştü.

Abbas, attığı bu barış adımı konusunda birçok ülkeden destek aldığını ve muhalifleri dikkate almayacağını söyledi.

Abbas, Filistin barışındaki siyasi süreç konusunda bir fırsat daha vermek istiyordu ancak BM’de yaptığı konuşma ABD ve İsrail tarafından kabul görmedi. Bunun üzerinde Filistin Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD)başvurarak ABD’ye dava açtı ve Kudüs’teki elçiliğinin geri çekilmesini istedi. ABD bu talebe cevap olarak Viyana anlaşmasından çekildi. Bu gelişmeler sonrası Filistin-ABD gerginliğini tarihteki en kötü seviyesine geriledi.

Devrim Konseyi Abbas başkanlığında toplanıyor

Fetih Hareketi Başkan yardımcısı Mahmud el-Alul yaptığı açıklamada Merkez Konseyi toplantısında masadaki konularda hareketin iç sisteminin de olacağını ve sistemin Devrim Konseyine nakledilmesinin görüşüleceğini söyledi. Devrim Konseyi önümüzde hafta Mahmud Abbas başkanlığında Merkez Konseyi toplantılarına hazırlık olarak bir araya gelecek.

Devrim Konseyi Genel Sekreteri Macid el-Fityani, konseyin olağan oturumunun “ Kudüs, şehitler ve mülteciler için karar ve zafer vakti” başlığı ile gerçekleşeceğini söyledi. Konseyin olağan oturumunda birçok mesele masada olacak. Bu konulardan en önemlileri ise; siyasi hareketlilik, Fetih hareketi içindeki mevcut siyasi durum, barış dosyası ve ayrılığının sona erdirilmesi geçiyor.

El-Alul, “Devrim Konseyinde Ulusal ve Merkez Konseyin kararları görüşülecek ve bu kararların uygulanmasına vurgu yapılacak. Filistin meselesi Mahmud Abbas’ın BM’deki konuşması sonrası İsrail ile ilişkiler noktasında çok önemli bir dönemden geçiyor. FKÖ, FKÖ kuruluşları, kuruluş dışındaki gruplar, ulusal Filistin projesinin kendisini ilgilendirdiği herkes, Filistin kimliğine güvenenler ve orada burada hayal satanlar arasındaki ilişkiler için hassas bir dönem” ifadelerini kullandı.