Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Veliaht Prens’in konuşmasındaki net cevaplar | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Bloomberg’e verdiği mülakat, medyanın aradığı ve iletişim uzmanlarının dayanaklarını ve içeriklerini araştırdığı daha da önemlisi izleyicilerin özlemle beklediği gerçek bir röportaj örneğidir.

Veliaht Prens, rahatsız edici ya da sıra dışı değişimler neticesinde ortaya çıkan sorulara uygun bir zamanda dikkatli ve doğru bir şekilde cevap verdi. Rahatsız edici değişimler, ekonomisi en güçlü 20 devlet arasında yer almak amacıyla başarısını kısa bir sürede dünyaya duyuran Suudi Arabistan’a saldırmaya yönelik zayıf girişimlerden ibarettir. Saldırganlar, kamuoyunun gözünü yapay bir sisle kapattıklarını zannettiklerinde bile sisi ortadan kaldırıp fotoğrafı netleştirecek gerçeklerle kendilerine kesin ve net cevaplar verildi.

Veliaht Prens, Aramco şirketinin bir kısmının halka arz edileceğine yönelik tahminler ve ABD Başkanı’nın Suudi Arabistan’la ilgili açıklamasına dair sebepsiz gürültü de dâhil olmak üzere sıra dışı ve ani değişimlere büyük politikacıların kullandığı sade ve derin bir üslupla karşılık verdi. Öyle ki Suudi Arabistan’a yönelik bu açıklama, ABD Başkanı’nın Suudi Arabistan’la ve Suudi Arabistan’ın da ABD Başkanı ile olan özel ilişkisini yansıtmamaktadır.

Şayet Veliaht Prens Muhammed bin Selman, olağanüstü bir karaktere bürünmeseydi, karşı koymada ve bilgileri düzeltmede pozitif bir etki meydana getirmezdi. Olağanüstü karakterin yanı sıra o, Arap ve İslam derinliğine sahip Suudi Arabistan Krallığı’nın veliahdıdır. Suudi Arabistan, öncü yatırım gücüne sahip olup üç ana kıtanın bağlantı merkezini oluşturmaktadır. Veliaht Prens, ülkesine âşık eşine rastlanmayan sorumluluk sahibi bir karakterdir. Prens Muhammed, olaylara rasyonel ve siyasi bir zekâyla yaklaşan kararlı bir kralın tecrübesiyle beslenmektedir.

Veliaht Prens, kendisiyle yapılan röportajda Suudi Arabistanlıların yıllardır ümitle beklediği siyasi, iktisadi, kalkınma ve sosyal alanlarda meydana gelen birçok başarılardan bahsetti. Bu başarılar arasında iç ve dış teröre karşı koymayı, etkin devletlerle ilişkileri pekiştirmeyi, performanslarını iyileştirmek için devlet kurumlarının çalışma şeklini değiştirmeyi, dev kalkınma projeleri hazırlamayı ve kadın haklarını sağlamlaştırmayı zikredebiliriz. Bu başarıların hepsi de belirli ve önemli dönemlerde net bir vizyon ve programa göre yürütülmektedir. Bu büyük başarılar, veliahdın şahsiyetine yönelik kamuoyunun inancını artırdı ki hiç şüphesiz Veliaht Prens, Kral Selman’ın gözetimi çerçevesinde bu başarıların mühendisi ve yapıcısıdır.

Söz konusu röportaj, ihtiyaç durumunda girdaptan kurtulmak ve zor sorulardan kaçmak için diplomatik nezakete başvuran birçok liderin görüşmelerinden farklı bir üslup ve farklı bir değere sahipti. Veliaht Prens, medyaya çıktığı ilk günden beri doğruluk, dürüstlük ve şeffaflık konusunda kendi karakterini yansıtan net bir çizgi belirledi ki bu değerler, içeride ve dışarıda Suudi Arabistan hükümetinin bariz ve somut bir özelliğine dönüştü.

Krallığın karakterinin ve konumunun yanı sıra açıkçası bu değerler, uluslararası sahada yankılanması, politikacıların, yatırımcıların ve kamuoyunun sorularına cevap vermek üzere mesajların ulaşması için büyük medya değerini oluşturmada önemli bir unsur teşkil etti.

Bu tarz önemli bir röportaj, Suudi Arabistan hakkında oluşan olumlu izlenime Veliaht Prens’in önceki görüşmeleri aracılığıyla birçok şey ekleyebilir. Veliaht Prens’le yapılan röportajların sayısı sınırlı olmasına rağmen bu görüşmeler, zaman zaman Suudi Arabistan hakkında ortaya çıkan pek çok meseleyi ele almak için güçlü bir dayanak sayılmaktadır. Hatta bu röportaj, yerel, bölgesel ve küresel düzlemde bütün tarafların güvenini tazeledi. Ayrıca bu görüşme, Suudi Arabistan hükümetinin güvenirliğini ve problemleri rasyonel bir mantıkla çözme isteğini pekiştirmektedir. Örneğin; söz konusu mülakat, hakikatler ışığında bugün Suudi Arabistan’ın karşılıklı saygıyı muhafaza ederek egemenlik hakkından taviz vermeyeceğini açık bir şekilde gösterdi. Zira karşılıklı saygı, barış ve huzur ortamında kalkınmayı ve gelişmeyi garantilemektedir. Sadece bunlar değil. Veliaht Prensin röportajı, Suudi toplumundaki güven ve emniyeti pekiştirmesinin yanı sıra halkın Suudi Arabistan Krallığı’nın parlak geleceğine yönelik inancını da sağlamlaştırdı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, konuşmasında güçlü bir şekilde mevcut olan ülkenin ihtiyaçlarına dikkatli bir şekilde değinerek bu ihtiyaçların öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı. Hatta vatandaşın çıkarının, veliahdın ilk kaygısı olduğu açık bir şekilde görüldü. Veliaht, görevler konusunu ele alarak memurların endişelerini giderdi. Yapılan organize icraatların Vizyon 2030’a ulaşmaya katkı sağlayacağını belirtti.

Krallığın geleceğini tahmin etme becerisine sahip analistler, Suudi Arabistan’ın 21. yüzyılda yaşadığı köklü değişikliği hesaba katmadı. Siyaset, ekonomi ve medya alanında uzman analist ve akademisyenlerin çalışmalarını takip edenler ya da okuyanlar, politik, iktisadi ve dini faktörlerle uluslararası arenada etkin kalmaya devam eden bir ülke karşısında şaşıracaklardır. Belki de bu geleceği görüp dikkatli bir şekilde resmedecek tek bir şahsiyet vardı. O da Kral Selman bin Abdülaziz’dir. Kral Selman, eşsiz ve ender bir tecrübeyle yönetimi yakından tanıyarak bütün değişimlere yönelik azim ve kararlılıkla hareket etti. Kral Selman, bu değişimleri hiç durmadan daha parlak ve daha ileri bir sürece götürdü. Beklentilerin ortadan kaybolduğu bir zamanda Suudi Arabistan’ın gücü, yönetim dümenini elinde tutan ve ülkeyi başarıdan başarıya götüren ilham verici bir gencin şahsında daha kuvvetli bir şekilde ortaya çıktı. Bu yeni dönemle iftihar etmek, Suudi Arabistan ve Suud halkının bir hakkıdır.
* Suudi Arabistan Şura Konseyi üyesi