Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çin, Interpol Başkanı’nı rüşvet almakla suçladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Pekin yönetimi, Uluslararası Polis Komisyonu Interpol Başkanı Mıng Hongvey’in Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in başlattığı yolsuzlukla mücadele kampanyası kapsamında rüşvet suçundan soruşturma altında olduğunu açıkladı. Aynı zamanda Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı olan 64 yaşındaki Mıng Hongvey’in soruşturma altında olduğuna ilişkin duyuru pazartesi günü yapıldı.

Yolsuzlukla mücadeleyi denetlemekle görevli Çin Komünist Partisi, pazar günü yaptığı açıklamada da Mıng Hongvey’in kanuna aykırı hareket ettiği şüphesiyle soruşturma altında olduğu bildirilmişti.

Interpol’den pazar günü yapılan açıklamada da Mıng’in istifa ettiği duyuruldu. Ming Hongvey’in yasa ihlali şüphesiyle soruşturmaya tabi tutulduğunun belirtildiği Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın açıklamasında da aleyhindeki suçlamaların bakanlık görevleriyle ya da Interpol görevleriyle ilgili olup olmadığına dair bilgi verilmedi.

Fransız yetkililer, cuma günü, eylül sonunda Fransa’dan Çin’e gelen Mıng’in kayıp olduğu ve kendisinden haber alınamadığını açıklamıştı. Mıng’ın eşi ise en son2 hafta önce eşinin kendisine mesajla ‘bıçak emojisi’ gönderdiğini ve eşinin durumundan endişe duymaya başladığını söyledi. Pekin’den yapılan açıklamada Kamu Güvenliği Bakanlığı’ndaki Çin Komünist Partisi’yle pazartesi günü bir toplantı düzenlendiği kaydedildi.

18-21 Kasım tarihleri arasında Dubai’de yapılması planlanan Interpol Genel Kurulu sırasında yeni bir başkan seçilinceye kadar Mıng’in yerini Güney Koreli Kim Jong Yang alacak.

Kamu Güvenliği Bakanlığı dün öğleden sonra yayınladığı bildiride ayrıntı verilmeden Mıng’ın “rüşvet kabul ettiği ve yasaları ihlal ettiği” şüphesiyle soruşturma altında olduğunu açıkladı. Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada istisnasız biçimde kimsesinin kanundan üstün olmadığını ve yasayı ihlal eden herkesin ciddi bir şekilde soruşturulacağını ve cezalandırılacağını vurguladı. Açıklamada Mıng ile birlikte rüşvet aldığından şüphelenilen diğer kişilerin de soruşturmaya tabi tutulacağı belirtildi.

2016’nın kasım ayında Interpol başkanı seçilen Mıng, ülkede soruşturmaya tabi tutulan son üst düzey yetkili oldu. Çin’de aniden ortadan kaybolan zengin işadamları ve ünlüler bir ay içinde ya da birkaç hafta sonra genellikle mahkeme salonlarında ortaya çıkıyor.

Şi Cinping’in başlattığı yolsuzlukla mücadele kampanyası kapsamında Mıng Hongvey, 2012’den bu yana hakkında soruşturma yürütülen 18’inci üst düzey yetkili oldu. Önceki 17 soruşturmanın çoğu hapis veya idam cezalarıyla sonuçlanmıştı.

Interpol’ün ilk Çinli Başkanı olan Mıng’den 25 Eylül’de Fransa’nın Lyon şehrinden ayrılmasından bu yana haber alınamadı. Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) Genel Sekreteri Jürgen Stock, Başkan Hongwei Meng ile ilgili Çinli yetkililerden açıklama istediklerini kaydetti.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’de Çin uzmanı olarak görev yapan Bonnie Glaser, AFP’ye yaptığı değerlendirmede “Herhangi bir uluslararası kuruluş Çinli bir adayı başkan olarak öne sürmeden önce iki kez düşünmelidir” dedi.

Mıng Hongvey’in eşi Mıng Grace, Fransız polisine perşembe gününden bu yana kocasından haber alamadığını ve tehlikede olduğunu bildirdi. Mıng Grace, eşinin 25 Eylül’de kendisine sosyal medya üzerinden “Aramamı bekle” şeklinde bir mesaj, ardından da sadece bir bıçak emojisi bulunan bir ileti gönderdiğini söyledi. Grace, yaptığı açıklamada “Kocamın başına ne geldi bilmiyorum. Bu olay uluslararası toplumu ilgilendiriyor. Onu karşımda görüp sesini duymadığım müddetçe endişelerim bitmeyecek” diye konuştu.

Mıng Grace, güvenlik nedeniyle gazetecilere yüzünü göstermeden konuştu ve görüntüsünün alınmasına izin vermedi. Mıng, Interpol başkanlığına seçilmesinden bu yana karısı ve iki çocuğuyla birlikte Lyon’da yaşıyor.

Çin, mart ayında yolsuzluğa karışanların soruşturmalarını genişletmek için Ulusal Disiplin Denetleme Komisyonu adlı yeni bir komite oluşturdu. İnsan hakları savunucuları, bu komitenin gizli tutuklama ve işkencelerin yapıldığı baskı kampanyasının yasal cephesi olmasından endişe duyuyor.

Mıng’i bakan yardımcılığına getiren dönemin İç Güvenlik Bakanı Zhou Yongkang yolsuzluk ve iktidarı kötüye kullanma suçlamalarının yanı sıra devlet sırlarını açığa çıkarma nedeniyle 2015 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 2004 yılında Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı olarak atanan Zhou, aralarında terörle mücadele dosyalarının da bulunduğu bir dizi hassas konu ile ilgileniyordu.

Mıng’ın Interpol Başkanlığı’na seçilmesi, Pekin’in yurt dışına sığınmak isteyen muhalifleri yargılamak için uluslararası örgütü kullanacağı korkusu nedeniyle Çinli muhalifler tarafından eleştirilere neden oldu.

Interpol söz konusu endişelere yanıt olarak Interpol anlaşmasının 3’üncü maddesine göre siyasi, askeri, dini veya etnik bir karakterin her türlü müdahalesinin kesinlikle yasak olduğunu bildirdi. Örgüt Başkanı’nın günlük çalışmalar üzerinde çok az etkisi olduğunu belirtti.

Çin, 2014 yılından bu yana yolsuzluk yaptığından şüphelendiği kaçaklara karşı geniş çaplı uluslararası izleme kampanyası yürütüyor. Interpol’ün internet sitesinde yer alan bilgiye göre Pekin’in talebi ile çoğunluğu uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı, kırmızı bültenle aranan 44 kişi bulunuyor.