Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çin’deki araştırmada iki anneli fare yavruları dünyaya getirildi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Çinli bilim insanları, genetik modifikasyon teknikleri ve kök hücreler kullanarak bir baba yardımı olmaksızın, iki anneden sağlıklı farelerin dünyaya gelmesini sağladıklarını ilan ederek tartışmalı bir tıbbi atılım gerçekleştirdi.

Bu deney, bazı hayvanların neden aynı cinsiyete sahip babalardan üreyemediğinin nedenlerinin bulunmasını amaçlıyor. Araştırmacılar iki anneden sağlıklı yavru farelerin dünyaya getirilmesinde başarılı olunduğunu; ancak iki babadan dünyaya gelen farelerin sadece iki gün yaşadıklarını söylediler.

Kök Hücre Dergisi’nde yayınlanan sonuçlar, eşcinsel üremenin önündeki bazı engellerin kök hücre ve genetik modifikasyon kullanılarak aşılabileceğini gösteriyor.

Londra’daki King’s College Üniversitesi’nde kök hücre uzmanı olan Dasco Ellis, Reuters’a verdiği röportajda şunları söyledi;

“Yakın gelecekte insanlar üzerinde uygulamak için benzer teknolojiyi kullanmayı düşünmek pek olası değil. Ciddi sakatlıkların meydana gelme olasılığı çok yüksek. Bunun tamamen güvenli bir şekilde nasıl yapılacağını anlamak için çeşitli hayvansal modellerde araştırma yapmak yıllar sürer.”

Bazı sürüngenler, amfibiler (iki yaşamlılar) ve balık türleri tek bir babadan çoğalabiliyor; Ancak memelilerin IVF (tüp bebek) tekniklerinin kullanımıyla bile bunu yapması çok zor.

Çin Bilimler Akademisi’ndeki Shi Zhou liderliğindeki bilim insanları ekibi, iki anneden fareler üretmek için, annelerden birinin kromozomlarının yarısını ve DNA’sını içeren ve bir dizi kromozom taşıyan embriyonik kök hücreler kullandı. Araştırmacılar annelerden birinin DNA’sında genetik modifikasyon teknikleri kullandılar ve daha sonra bu DNA’yı diğer annenin yumurtasına enjekte ettiler. Bu, 210 embriyodan 29 farenin doğumuyla sonuçlandı.