Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Abdulmehdi’yi bekleyen zor seçim | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bağdat/Hamza Mustafa

Irak’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Adil Abdulmehdi, yeni hükümetin kurulmasıyla ilgili siyasi blokların liderleriyle yaptığı görüşmelere devam ederken, Abdulmehdi’nin hükümette yer alacak bakan adaylarının internetten başvuru yapmalarının önünü açması ile seçmenlerin tercihlerine göre bakanların seçilmesi gerektiğini savunan meclisteki bloklar arasındaki belirsizlik sürüyor.

Abdulmehdi’nin hükümetini güvenoyu almak üzere meclise sunması için önünde iki haftası bulunuyor. Güvenilir kaynaklar Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, Abdulmehdi’nin üç gün içinde siyasi bloklara tamamlanmamış bir hükümet oluşumu sunacağına dair bir takım söylentiler olduğunu belirttiler. Aynı kaynaklara göre, hükümet oluşumunun eksik olmasının sebebi, Abdulmehdi’nin görüşü ile yeni bakanların seçimiyle ilgili çelişki. Bakanların internet üzerinden başvuru yapan adaylar arasından mı seçileceği yoksa blokların bakanlıklar için adaylar mı çıkaracağı konusu hala belirsizliğini koruyor.

Siyasi blokların çoğu, bakanlık süreleri boyunca başarılı oldukları iddiasıyla eski yüzlerin bir kısmının bakan olarak kalmalarını isterken, Adil Abdulmehdi, bir kısmını internet üzerinden başvuran adayların oluşturacağı ve üzerinde uzlaşıya varılan yeni isimlerle çalışmaya kararlı.

“Savunma Bakanlığı için başvuru yapmamın iki sebebi var”

Bağımsız siyasetçi ve eski Anbar milletvekili Kamil ed-Delimi, Savunma Bakanlığı için internet üzerinden başvuru yapan ve Abdulmehdi’nin ofisi tarafından başvurusu kabul edilen 601 adaydan biri. Delimi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Savunma Bakanlığı için başvuru yapmamın iki sebebi var. Bunlardan ilki meclisteki bloklardan birinin internetten başvuru yapmam için bana teklif getirmiş olması ve beni mecliste destekleyecek olmaları. İkincisi ise, eski bir ordu mensubu olmamın yanı sıra Arap ve uluslararası medya alanında doktoraya sahip olmam ve geçmişte bu pozisyon için iki defa aday gösterilmem. Fakat her zaman benim uzak olduğum siyasi kulislerde anlaşmalar yapıldı” ifadelerini kullandı. Delimi, daha önce kulislerden uzak kalmasının sebebini, anlaşmalar ve hareketler ile ilgili konulara müdahale etmeme hususunda bir taahhüdü imzalamayı kabul etmemesi olarak açıkladı. 36 bin aday arasından seçilen 601 kişiden biri olduğunu belirten Delimi, Uzmanlar Komisyonu’nun kendileri ile mülakat yapacağını belirtti. Adil Abdulmehdi’nin parlamentoyu şok edecek ve onları utandıracak bir bakanlar listesi sunması gerektiğini belirten Delimi, bunun sebebinin ise Abdulmehdi’nin bugün Irak sokaklarının reform ve değişim arayışının desteğini alması olduğunu kaydetti. Delimi, Abdulmehdi’nin siyasi blokları tatmin etmeye çalışmasının işe yaramayacağını söyledi.

Milletvekilleri bakan olmamalı

Öte yandan Hamis el-Hancer liderliğindeki Arap Projesi’nin Sözcüsü ve Sünni kota içerisinde bakanlık adayı olan Ömer el-Hamiri, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Sünni Ulusal Eksen Cephesi’nin dahil olduğu anlaşma çerçevesinde bakanlık görevi için adaylar arasında bir milletvekili olmamalı. Çünkü yasama ve yürütmeden sorumlu olan meclis çalışmaları ile hükümet çalışmaları arasında tam bir ayrım yapılmasını istiyoruz. Bu nedenle, parlamentonun dışından teknokrat bakanlar getirirken Arap Projesi’nde yer alan kişiler, bağlı oldukları programı da uygulamak zorundalar” şeklinde konuştu.

Sünni bileşenin maliye, savunma, tarım, eğitim, kadın ve aile, sosyal ilişkiler ve iletişim bakanlıklarını istediğini açıklayan Hamiri, Irak Ulusal Hikmet Hareketi Başkanı Ammar el-Hekim liderliğindeki Reform Koalisyonu heyetinin Erbil ve Süleymaniye’de Kürt liderlerle görüşmelere devam ederken Adil Abdulmehdi’nin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Ulusal Birlik İttifakı ile yeni hükümeti kurma çalışmalarına ilişkin görüşmeler yaptığını kaydetti.

Reform Koalisyonu içerisinde Sadr hareketi lideri Mukteda Sadr, eski Başbakan Haydar İbadi, Ulusal Hikmet Hareketi Başkanı Ammar el-Hekim ve Vataniyye Koalisyonu lideri İyad Allavi yer alıyor.

Sadr’dan Kürtlere mesajı

Sadr hareketi lideri Mukteda Sadr, destekçileri ve rakipleri arasında safları ikiye bölünen Sünni Araplara gönderdiği mektuptan bir gün sonra Kürt siyasetçilere de bir mesaj gönderdi. Twitter hesabı üzerinden Kürtlere seslenen Sadr, “Bölünme olmadan bizimle birlikte yaşamanızı isterdik. Birlikte yaşamak sevginin en yüksek mertebesidir. Bölünmemiş bir Irak’ta birlikte yaşayalım. Ortak yaşamı adalet ve eşitlikle paylaşalım. Haklarınızın ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz. Sizin de ılımlılığı istediğinizi biliyoruz. Kürtlerin ve Arapların din ve vatan sevgisi arasında fark yoktur” ifadelerini kullandı.

Kürt siyasetçilere kotayı terk etme çağrısında bulunan Sadr Twitter’daki mesajında “Irak’ı kurtaralım, kotayı bırakalım ve tüm yozlaşmalardan uzaklaşalım. Irak’a verdiğimiz sözü yeni ve adil yüzlerle yineleyelim. Irak ve Iraklılara hizmet ederek, mertebelerinizi yükseltin. Eski kuşaklarınızı yeni nesillerle birleştirin. Irak’ı ayakta tutan direkler olalım. Kerkük, tüm mezheplerin ve ırkların barış içinde bir arada yaşadığı örnek bir yer olsun” ifadelerine yer verdi.

Siyasi analistlere göre, Sadr’ın Kürtlere ve Araplara yönelik twetleri, blokların hükümeti kurmakla görevlendirilen Abdulmehdi’nin üzerindeki kota ve bakanlıkların paylaşımına ilişkin baskının büyüklüğünü yansıtıyor.