Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD’den İran’a yeni yaptırım kararı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Londra-Washington: Şarku’l Avsat

ABD, Besic milislerine finansal destek sağladığı gerekçesiyle İran’a yeni yaptırım uygulamaya karar verdi.

Yeni yaptırımların, milisler tarafından çocuk asker yetiştirilmesi ve kullanılmasına karşı alınmış tedbir amaçlı önlemler olduğu ifade edildi. ABD’li bir yetkili gazetecilere verdiği demeçte, “Yeni yaptırımlar Besicleri destekleyen milyarlarca dolarlık finansal ağın bloke edilmesini sağlayacak” dedi.

ABD Hazine Bakanlığına göre yeni yaptırımların, İran Devrim Muhafızlarının Besic milislerini destekledikleri gerekçesiyle banka ve bazı firmalara yönelik olduğu iddia edildi. Bakanlık, İran’daki insan hakları ihlallerinde bu güçlerin önemli rolü olduğuna işaret etti.

Yaptırımlar, Mellat, Mehr ve Parsian gibi banka ve Devrim Muhafızlarına ait beş yatırım şirketini kapsıyor.

ABD’li bir yetkili, “İran rejimi normal bir hükümet değil. Normal hükümetlerin devrimi destekleyip komşularını kasıp kavuran devrimci kolları olmaz, çocuk asker toplamak gibi işleri olmaz” dedi.

İran’dan karadan denize balistik füze açıklaması

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Uzay Bölümü Başkanı Amiral Hacızade, karadan denize balistik füze menzilini 700 km’ye yükselterek 700 km mesafedeki herhangi bir gemiyi vurabilecek bir duruma geldiklerini söyledi.

Hacızade, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in 10 yıl önce askerden, İran’ın körfezdeki bütün gemileri ateş menzili içine alacak füze geliştirmelerini istediğini belirterek bunu gerçekleştirdiklerini söyledi. Hacızade, füzelerin yalnızca savunma amaçlı olduğunu, ABD’nin İran’ın petrol ihracını engellemeye teşebbüs etmesi durumunda Hürmüz Boğazı’nın güvenliğini sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

İran Devrim Muhafızları Uzay Bölümü Başkanı, özellikle son iki yıl içerisinde Suriye’de yaşanan savaşta İranlı güçlerin muhaliflere karşı Beşşar Esed’i desteklemek amacıyla mücadele ettiklerini duyurdu.

İran donanmasına ait birlikler, Suriye’deki DEAŞ unsurlarına karşı 700 saldırı düzenlerken, Devrim Muhafızları da Suriye’de 7 yıldır süren savaşta Esed’i desteklemek için bölgeye binlerce asker ve silah gönderdi.

ABD: İran’ın füzeleri gerginliği artırıyor

Öte yandan ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook önceki gün yaptığı açıklamada, “İran’ın füzeleri Yemen, Irak ve Suriye’deki gerginliği arttırıyor” ifadelerini kullandı. Hook, “Eğer İran’ın Ortadoğu’da füze geliştirmesini caydırmak için daha fazla şey yapmazsak bölgesel ihtilaf riskini artırmış oluruz” dedi.

İran, ABD’nin açıklamalarını reddetti

İran hükümeti ise ABD’nin Tahran’ın Ortadoğu’da istikrarsızlığa neden olduğu yönündeki ifadelerini reddederken, şartların kötüleşmesi durumunda olası bir askeri müzakereye karar verilebileceğini açıkladı.