Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

May’den Brexit geçiş sürecinin uzamasına yeşil ışık | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin ikinci gününde, ülkesinin Brexit geçiş sürecinin uzatılmasına hazır olduğunu açıkladı.

Dünkü toplantıda bu konuda yeni bir fikir ortaya atıldığını söyleyen May, “Buna göre geçiş sürecinin birkaç ay daha uzatılmasına yönelik bir seçenek oluşturulabilir. Ancak bu istismar edilmemesini beklediğimiz bir konu. Çünkü Brexit sonrası ilişkilerin nasıl olacağı ile ilgili çalışıyoruz” dedi.

AB liderleri, İngiltere’nin çıkış müzakerelerini ihlal edecek herhangi bir eylemde bulunmadığını belirtmişti. May, dünkü toplantıda, 27 lidere yeni bir teklifte bulunmadı. Bunun sonucunda Kasım ayında olağanüstü bir toplantı düzenleme dışında herhangi bir karar verilmedi. AB’li bir kaynak, akşam yemeğinde bir araya gelen liderlerin yoğun müzakerelere rağmen yeterince ilerleme kaydedemediğini ifade etti.

‘Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınır meselesi’

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, “Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınır meselesi hakkında herhangi bir açılım yapılmasını beklemiyordum. Yapılmadı da” şeklinde konuştu. Kuzey İrlanda ile sınır meselesi müzakerelerin en önemli konularından birini oluşturuyor. Ancak AB’nin dönem başkanlığını yürüten genç lider, önümüzdeki haftalar ya da aylar içinde bir çözüme kavuşturulması konusunda ‘iyimser’ olduğunu belirtti.

AB Konseyi Başkanı Tusk, zirveden bir gün önce AB’nin Theresa May’den ‘somut ve yaratıcı’ öneriler beklediğini söylemişti. Ancak Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, İngiltere Başbakanı May’in konuşmasında yeni önerilerde bulunmadığı belirtti. Tajani, “Gerçekten yeni bir içerik olmadığını söyledim. Ancak ilerleme kaydetmek isteyen bir politik irade hissediyorum” şeklinde konuştu.

May, ayrılık sürecinin acilen düzenli bir sisteme oturtulmasını gerekli gören liderlere 15 dakikalık bir konuşma yaptı. Tajani, geçtiğimiz ay Avusturya’nın Salzburg kentinde yapılan toplantıya göre daha ‘az stresli’ olduğuna dikkat çekti. May’in ‘iyi niyet’ gösterdiğini belirtti.

Sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre May, “Birlikte ve yapıcı davranarak zor anlaşmalara varabildiğimizi gösterdik. Son adım için her iki tarafta cesaret, liderlik ve güvenin bulunması gerekiyor” dedi. May, Brüksel’e ulaştığında gazetecilere verdiği demeçte, bir anlaşmaya varmanın ‘gerçekleştirilebilir’ olduğunu belirtti.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “İlerleme kaydedecek, kollektif bir iradeye sahibiz ancak hala hedefe ulaşamadık” şeklinde konuştu.

Almanya

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, “AB ile İngiltere arasındaki anlaşma yüzde 90 oranında hazır ancak hala üzerinde çalışmamız gereken konular var” dedi.

“Daha çok zamana ihtiyacımız var”

AB müzakerecilerinin önde gelenlerinden Michel Barnier, zirveyi ‘sabır ve sukunet’ kelimeleri ile değerlendirdi. Barnier, “Brexit ve gelecekteki ilişkiler konusunda bir çözüme kavuşmak için daha çok zamana ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.