Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya ve İran trolleri milyonlarca tweet ile manipülasyon yaptı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sosyal medya platformu Twitter, Rusya ve İran hükümetlerinin desteklendiğinden şüphelenilen troll hesaplarca paylaşılan 10 milyondan fazla tweeti kamuoyu ile paylaştı.

Twitter tarafından yapılan açıklamada, İran ile muhtemel bağlantılara sahip 770 hesaba ek olarak, Rusya İnternet Araştırma Ajansı (IRA) ile bağlantılı hesaplardan Brexit kelimesini içeren yaklaşık 3 bin 800 tweet atıldığının tespit edildiği bildirildi.

2013-2018 yılları arasında atılan 4 bin 570 hesaptan tweetlerde, 2016 yılındaki ABD Başkanlık seçimi ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına ilişkin (Brexit) yapılan referanduma yönelik içerikler yer alırken, referandum günü #reasonstoleaveeu (AB’den ayrılma nedenleri) etiketiyle bin 92 tweet atıldığı tespit edildi.

Twitter, geçtiğimiz Şubat ayında İngiltere Avam Kamarası’nda yer alan komiteye yaptığı bilgilendirmede, IRA ile bağlantılı hesaplardan paylaşılan Brexit ile ilgili 942 tweet belirledikleri aktarılmıştı.

BBC’de yer alan habere göre, Twitter söz konusu verilerini ilk olarak, ABD’li düşünce kuruluşu Atlantic Council ile paylaştı.

Atlantic Council’in internet sitesi Medium’da yayınlanan rapora göre, troll hesapların attığı tweetler en çok ABD içinde etkili olurken, diğer ülkelerde pek etki göstermedi.

Sitede yar alan raporda “Ana amaçlardan biri, ABD Başkanlık sçeimine müdahale etmek ve Hillary Clinton’ın başkan seçilmesini engellemekti. Fakat, ABD’deki kutuplaşmış online toplulukları daha da bölmek ve ABD kurumlarına olan güveni zedeleme hedefini de taşıyordu” ifadelerine yer verildi.

Raporda, İran ile bağlantılı hesaplardan atılan tweetlerde, İngiltere Başbakanı Theresa May’in adının 344 kez, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun 3 bin 661 kez ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ise 2 bin 782 kere zikredildiği aktarıldı.

İran bağlantılı hesapların daha çok İran hükümetinin mesajlarını yaymaya yönelik paylaşımlar yaptığına dikkat çekilen raporda, Rusya bağlantılı hesapların ise karşıt görüşlerle ilgili tweetler payaşarak, kutuplaşmış olan sosyal medya kullanıcılarını daha da bölmeye yönelik bir yol izlediği belirtildi.