Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB zirvesinde göç ve güvenlik konusu tartışılıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Brüksel zirvesinin 2. gününde Avrupalı liderler, göç konusunun yanı sıra, göç veren devletler ve yasadışı göçmenlerin transit ülke olarak kullandığı devletlerle işbirliği politikasını ele aldı.

Avrupa Birliği liderleri önümüzdeki yıl AB parlamentosu seçimleri yaklaşırken Avrupa Bloğundaki zorluklarla ve reformlarla karşı karşıya kaldı. Göç sorunu, önümüzdeki Mayıs ayında yapılması planlanan seçimlerde Avrupa Parlamentosu’ndaki popülist partilerin oylarını etkileyebilecek önde gelen konulardan biri. Göç sistemi için iç reformlar konusunda büyük oranda anlaşma sağlayamayan AB liderleri, şimdi Kuzey Afrika ülkelerinden gelen göçmen dalgasını önlemek için daha fazla yardım talep ediyor. Libya’yı da kapsayan işbirliğini artıma çabaları çerçevesinden Libya Sahil Güvenlik devriyelerinin artırılması hedefleniyor.

Öte yandan ülkesinin Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un bu güne kadar başarısızlığa uğrayan, AB’deki mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi zorunlu tutan göç planı konusundaki anlaşmazlığı çözüme ulaştırmaya çalışması bekleniyor. Kurtz, Çarşamba günü Brüksel’de yaptığı açıklamada, ‘zorunlu dayanışmayı’ önereceğini söyledi. Zorunlu dayanışma politikasıyla mültecileri kabul etmeyen ülkeler, görevlerini farklı yollarla yerine getirmek zorunda kalacak. Avrupa Birliği liderleri de özellikle Rusya ve diğer aktörlerin müdahale ihtimali olmak üzere seçimlerden önceki olası güvenlik tehditlerinden endişe duyuyor.

Matteo Salvini aday olacak mı?

Öte yandan İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini Avrupa Komisyonu Başkanlığına aday olmayı değerlendireceğini söyledi. Salvini, İtalya’da yayınlanan Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada “Farklı Avrupa ülkelerinden dostlarımın bunu istediği doğru. Halkın savunulması konusunda İtalya dışında bile beni referans olarak göstermeleri çok güzel. Göreceğiz, bunu düşüneceğim” diye konuştu.

2013 yılında İtalya’daki aşırı sağcı Lig Partisi’nin lideri olan 45 yaşındaki Salvini, ayrılıkçı partiyi ‘Önce İtalya’ sloganıyla ulusal bir güce dönüştürdü. Mart ayında yapılacak genel seçimlerde Salvini, sağ kanat koalisyonu ortağı Silvio Berlusconi’den yüzde 17 oranında oy almayı başardı. Daha sonra Beş Yıldız Hareketi ile koalisyon hükümeti kurmak için işbirliği yaptı.

Kamuoyu yoklamalarına göre, Brüksel ve göçmenlere karşı sık sık açık sert tutum benimseyen Lig Partisi, Avrupa’daki oyların yüzde 30’undan fazlasına sahip. Üye devletlerin liderleri, Avrupa Komisyonu başkanını, Avrupa Parlamentosu’nda çoğunluğu elinde bulunduran grubun ya da partinin önerisine göre seçer. Salvini’nin karşısında güçlü bir rakip olarak AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker var. Juncker, “Bütçede bir nokta değiştirmeyeceğiz” diyen Salvini’nin açıklamasına karşılık olarak, perşembe günü yaptığı açıklamada, İtalya’yı önümüzdeki yıl bütçedeki büyük harcama planları konusunda uyarmıştı.