Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Körfez ve Arap ülkelerinden Suudi Arabistan’ın ‘cesaretine’ övgü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Arap Birliği Genel Sekreterliği, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın ölümü üzerine verdiği emirlerden dolayı duyulan memnuniyeti dile getirildi.

Arap Birliği’nden yapılan açıklamada, Riyad tarafından yürütülen soruşturmalara dikkat çekilerek, Kral Selman’ın kamuoyunu meşgul eden bu olaya dair tüm gerçekliği açıklığa kavuşturma ve sorumlulara karşı gerekli yasal işlemleri uygulama konusundaki isteğine dikkat çekildi.

Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı olayını aydınlatmak için yürüttüğü soruşturmadan övgüyle söz edilen açıklamada, Kaşıkçı’nın ailesine başsağlığı dileğinde bulunuldu.

Açıklamada, bölgesel ve uluslararası düzeylerde güvenlik ve istikrarın kilit bir dayanağı olan Suudi Arabistan’a karşı ekonomik yaptırım uygulanması, olayın siyasileştirilmesi veya tek taraflı adımlar atılması gibi girişimlere karşı olunduğu belirtildi.

Körfez, Arap ve İslam ülkelerinden de, Cemal Kaşıkçı davasıyla ilgili olarak atılan adımlar kapsamında ‘Suudi Arabistan’ın cesareti’ne övgüde bulunuldu.

Bahreyn Krallığı, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in adaleti tesis etmek, gerçekleri doğru ve tarafsız bir şekilde ortaya çıkarmak için gösterdiği büyük ilgiye övgüde bulundu. Bunun, Suudi vatandaş Cemal Kaşıkçı hakkında verilen bilge karar ve talimatlara yansıdığı ifade edildi. Suudi Arabistan istisnasız olarak yasanın uygulanmasını güvence altına alan bir adalet, değer ve ilkeler devleti olarak kalmaya devam edeceğini vurguladı.

Suudi Arabistan’ın, bölge ve dünyada güvenlik ve istikrarın temeli olmaya devam edeceğinin altını çizen Bahreyn, Suudi Arabistan ile güçlü dayanışmasını yineleyerek, bu ülkenin güvenlik, egemenlik ve istikrarını bozan her girişimi reddettiğini açıkladı.

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nehyan da yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in Kaşıkçı olayında gerçeklerin ortaya çıkmasına verdiği öneme dikkat çekip övgüde bulunarak, bu karar ve talimatların adli yargılamalarda adalet ve şeffaflığın sağlanacağının güvencesi olduğunu söyledi.

Yemen hükümeti de, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine yönelik ön soruşturmaların sonuçlarını desteklediğini açıklayarak, Suudi Arabistan uzun tarihi boyunca, siyasi kararlarında uluslararası norm ve ilkelere bağlılık gösterdiği ifade edildi.

Cibuti ise, Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili gerçekleri ortaya çıkarmak üzere Kral Selman tarafından alınan kararlara övgüde bulunarak, bu kararların Suudi Arabistan’ın değer, ilke ve adalet devleti olmaya devam edeceğini kanıtladığı belirtildi. Açıklamada, Kaşıkçı’nın ailesine başsağlığı dileklerinde de bulunuldu.

Öte yandan Filistin devleti de Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman yönetimindeki ülkenin adil bir ülke olarak kalacağının altını çizdi.
Filistin hükümeti, Suudi Arabistan Kralı’nın adaleti sağlama ve gerçekleri ortaya çıkarmak için aldığı kararlara övgüde de bulundu.