Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Belid: Seçim sonuçları Buteflika’nın Cumhurbaşkanı olmasını garanti etmez | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cezayir: Bugulam Gumarase/Şarku’l Avsat

Cezayir’de yaklaşık beş ay sonra gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Abdulaziz Belid, “Halka seçim özgürlüğü sağlandığı takdirde seçilme şansının yüksek olduğunu” söyledi. Belid bu sözüyle genel olarak ordunun desteklediği kişinin cumhurbaşkanı olmasına gönderme yaptı.

Cezayir Müstakbel Partisi Genel Başkanı Belid, Şarku’l Avsatla yaptığı görüşmede, “beşinci dönem adayı olan Abdülaziz Buteflika’nın lehine önceden belirlenmiş bir sonuca ulaşılamaz. Halk 20 yıldır Buteflika’nın liderliğindeki sorunları yeniden yaşamaya hazır değil. Eğer Cezayir değişim ve yenilenmeyi reddederse daha karmaşık sorunlarla karşı karşıya kalacak ve ezilen sivil toplum örgütleri ya da zayıf politik örgütler tarafından baş edilemeyecek şiddetli bir kriz oluşacak” dedi.

2014 seçimlerinde üçüncü sırada bulunan Abdülaziz Belid, oyların yüzde 3’ünü alırken Buteflika yüzde 81’ini almıştı.

Seçimlerdeki şansı üzerine sorulan soru karşısında Belid şunları söyledi: “Maalesef herkes biliyor ki, Cezayir’deki seçimler şaibelidir. Ben halk yönünden şanslıyım. Biz sadece seçimlerde halkı özgür bırakmalarını istiyoruz. Seçimlerde ne kadar sahtekarlık yapılmaya çalışılırsa çalışılsın sürprizler olabilir. 2018’in ekonomik ve sosyal koşulları 2014’teki koşullarla aynı değil. Gençler değişiyor. Sistemin de bu değişimi görmesi lazım. Onlar, problem sarmalına girmemizden memnun mu?”

Cezayir’de beş kutu kokainin ele geçirilmesiyle ilgili yolsuzluk davasında 5 generalin hapse atılması, tartışmaları alevlendirdi. Bu olayla ilgili Belid şunları söyledi: “Yolsuzluk devletin tüm kurumlarında yaygın bir gerçektir. Fakat dikkatimi çeken devletin 20 yıl sonunda birden yolsuzlukla mücadeleye başlama görüntüsüdür. Uluslararası arenada ülkeyi küçük düşüren ve ülkenin tüm kurumlarına yayılmış yolsuzlukla mücadelede şu ana kadar ne yapılmış bilmiyoruz.”

Gözlemciler yolsuzlukla mücadele etmeyle yükümlü kurumların bu davada harekete geçmediğini aksine beş generali ordunun hapse attığını ifade ediyor. Bu davayla ilgili Cumhurbaşkanı adayı şu açıklamada bulundu: “Ordu devlet kurumlarından biridir. İçinde iyi niyetlisi de kötü niyetlisi de vardır. Bizi ilgilendiren şey ülkenin en önemli kurumlarında büyük sorunların yaşanmasıdır. Biz kamuoyunda aktif bir parti olarak daha fazla şeffaflık ve olan bitenler karşısında daha fazla açıklama yapılmasını istiyoruz. Ordunun bu ülkede en sağlam kurum olduğunu söylediğimde kimse bana muhalefet etmeyecektir. Yolsuzluk vakalarına karışan herkesin aynı standartlarda yargılanması gerektiğini düşünüyorum. Bazı dosyalar saklanırken bazıları ortaya çıkarılıyor, bazılarının ise üzeri örtülüyor. Biz yolsuzlukta çifte standarda karşıyız.”

Belid konuşmasına şöyle devam etti: “Yolsuzluk tehlikeli boyutlara ulaştı. Toplantılarımda büyük imparatorlukların yıkılmasına sebep olan en önemli sebebin yolsuzluk olduğunu her zaman söylüyorum. Yolsuzluk Cezayir’i kemiren bir kanserdir. Fransa Büyükelçisi son rüşvet rakamlarına baktığında dehşete düştüğünü söylemişti. Bu adam aramızda iki yıl kaldı ve 30 sayfa yolsuzluk raporu yazdı. Bizdeki yolsuzluk konusunda yalnızca Fransa konuşmuyor. Birçok güçlü devlet ve ABD’de gündem yapıyor. Tüm siyasetçiler ülkede yolsuzluğun yaygınlaştığı konusunda hem fikirler. Pek çok büyük proje için yolsuzluk davaları açıldı ancak davalar açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmedi.”

“Generallerin yakalanması bana ele geçirilen tonlarca kokain davasını hatırlattı diyen” Belid “bu dava yolsuzluğun boyutlarını gösterdi ancak olayda gerçek failler örtbas edilerek hakikat sis bulutlarının ardına saklandı” dedi.