Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çin alt yapı çalışmalarıyla, Hong Kong ve Makao üzerindeki nüfuzunu arttırıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Çin özel yönetim bölgeleri üzerindeki kontrolünü artırırken, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping dün Hong Kong ve Makao özel idari bölgelerini anakaraya bağlayan dünyanın en uzun deniz köprüsünün açılışını yaptı. Çin bu alt yapı çalışmasıyla, Hong Kong ve Makao üzerindeki nüfuzunu arttırması bekleniyor.

Bağlantı yollarıyla birlikte uzunluğu 55 kilometreyi bulan köprü ile aynı güzergâhta Çin’in Cuhay şehri, Hong Kong’a bağlı Lantau Adası ve gece kulüpleriyle ünlü Makao adası arasında dünyanın en büyük deniz altı tüp geçidi bulunuyor. Hong Kong’u anakaraya bağlayan devasa proje, Pekin’in önemli bir ekonomik bölge oluşturma stratejisinin bir parçası olarak hayata geçirildi. Çin bu bağlamda geçtiğimiz ay hızlı tren yolunun açılışını yapmıştı.

Çin Devlet Başkanı, açılışta konuşma yapmadı

Öte yandan projeyi eleştirenler, milyar dolarlık yeni deniz köprüsünün, Hong Kong’un Çin’e bağlanmasının şehirdeki özgürlükleri kısıtlayacağına ilişkin endişe duyduklarını söylüyorlar. Bu eleştirilerin gölgesinde köprü, bugün trafiğe açıldı.

Hong Kong ve Makao liderleriyle birlikte açılışa katılan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Cuhay şehrindeki bir konferans salonundan açılışı gerçekleştirdi. Şi’nin Cuhay-Hong Kong-Makao deniz köprüsünün açılışını duyurmasının ardından sahnedeki dev ekrana köprünün açılışı havai fişekleri eşliğinde yansıtıldı. Bununla birlikte Çin Devlet Başkanı, herhangi bir konuşma yapmadan açılış töreninden ayrıldı.

Hong Kong Özel İdari Bölgesi Baş Yöneticisi Carrie Lam, törenin başlangıcında yaptığı konuşmada, Devlet Başkanı Şi’ye törene katılmasından dolayı teşekkür ederken, köprünün ‘ihtişamına’ övgüde bulundu.

Hong Kong Parlamentosu’nda köprü tartışması

İnşaatına 2009 yılında başlanan köprünün çalışmaları bütçe aşımı, işçi ölümleri ve bir takım yolsuzlukların yaşanması sebebiyle birkaç kez ertelendi. Öte yandan Çinli yetkililer Hong Kong Parlamentosu üyeleri ve şehirdeki taşımacılık şirketlerinin şikayetleri arasında geçtiğimiz hafta köprünün açılış töreninin yapılacağını duyurdular. Projeyi savunanlar, köprüyü iş imkanlarını artıracak ve seyahat süresini kısaltacak bir mühendislik mucizesi olarak nitelendirirken, diğerleri bu girişimi siyasi hedefleri gizleyen devasa ve maliyetli bir proje olarak görüyorlar.

Şehrin ulaşım departmanı tarafından yapılan açıklamaya göre köprüyü kullanan sürücülerin ‘anakara yasalarına ve yönetmeliklerine’ uyması gerekiyor.

Hong Kong’da tören yapılmadı

Diğer yandan Hong Kong’da köprünün açılışıyla ilgili herhangi bir tören yapılmadı. Ancak köprünün yakınındaki kıyı bölgelerinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Öte yandan köprüden geçmek için bir takım özel izinler alınması gerekiyor ve insanların çoğu köprüden ancak toplu taşıma araçlarıyla geçebilecekler.