Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye’den ABD’ye İran yaptırımlarında muafiyet talebi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran finans ve enerji sektörlerine yönelik ABD yaptırımlarının yürürlüğe girmeden önce Ankara, Washington’dan muafiyet talep etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ankara ziyareti sırasında Türkiye’nin muafiyet talebinde bulunduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Çavuşoğlu, bu konuda istisna tutulmak için Pompeo’ya gerekli talepleri ilettiklerini aktararak, “ABD’den bir heyet Ankara’ya geldi ve ilgili arkadaşlarımız toplantıda sebepleriyle birlikte kendilerine bu konuyu söyledi. TÜPRAŞ da, ABD’ye giderek neden İran’dan petrol alması gerektiğini açıkladı” dedi.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlar ve nükleer anlaşma konusunda aldığı tek taraflı kararları eleştiren Çavuşoğlu, “Bakın tek taraflı kararlar alıyorsunuz. Ülkeler uymadığı zaman bu sefer sizin kredibiliteniz de sarsılacak. O yüzden bu konularda adım atmadan önce özellikle bölge ülkeleriyle sizin istişare etmeniz lazım. İran’la ticaret yapan ülkelerle istişare etmeniz lazım. Nükleer anlaşmadan da siz tek taraflı çekildiniz ama Avrupa ülkeleri çekilmedi. Demek ki bu anlaşmaya önem veriyorlar” şeklinde konuştu.

Erdoğan bugün Alman heyeti kabul edecek

Erdoğan, bugün Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’ın beraberindeki Siemens, Mercedes, BMW, Bosch gibi 90’a yakın Alman firmanın CEO’larından oluşan heyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul edecek.

Alman heyet ile yapılacak görüşmede, Türkiye’de yabancı yatırımcılara sunulan yasal teşviklerin yanı sıra çeşitli sektör ve alanlarda yatırımları artırma fırsatları da ele alınacak.

Bu toplantı sırasında tartışılacak konuların başında, Ankara ile Berlin arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve ekonomik ortaklığın genişletilmesi yer alıyor.

Erdoğan, geçtiğimiz ay New York’ta büyük ABD şirketlerinin temsilcileri ile bir araya gelerek, Türkiye’ye yatırımlarını arttırmalarını istemişti.

Maliye Bakanı Berat Albayrak da, Eylül ayında yaptığı İngiltere’deki temaslarının son gününde 15 trilyon doları yöneten 11 finans kuruluşunun başkan ve yöneticileri ile görüşerek, ülkesine yatırım yapmaları yönünde çağrıda bulunmuştu.

Türkiye, Avrupa ve Almanya’nın ilişkiler bütünün doğal bir parçası

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Türkiye’nin Avrupa ve Almanya’nın katma değer süreci ve ilişkiler bütününün doğal bir parçası olduğunu söyledi.

Erdman, “Türkiye, Almanya ve Avrupa’nın entegre bir parçasıdır. Üretim ve katma değer bakımından, ekonomik ilişkiler bakımından Türkiye’nin önemi son derece büyük” diyerek, Alman Ekonomi Bakanı’nın, iki gün boyunca Ankara’da temaslarda bulunacağını aktardı.

Gümrük vergisi gelirlerinin gelecek yıllarda artış göstermesi tahmin ediliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre, tahsil edilen gümrük vergisi gelirlerinin gelecek yıllarda artış göstermesi tahmin ediliyor.

8 aylık gerçekleşme ve beklentiler doğrultusunda yapılan tahminler, bu yılsonu itibarıyla 17 milyar 503 milyon 399 bin liralık gümrük vergisi geliri elde edileceğini gösteriyor. Gümrük vergilerinden tahsil edilen tutarın, beklenti tahminlerine göre gelecek yıl 2018’e göre yüzde 21,2 artarak 21 milyar 213 milyon 62 bin liraya ulaşması öngörülüyor.

Söz konusu gelirlerin 2020’de 24 milyar 498 milyon 798 bin liraya, 2021’de 27 milyar 274 milyon 642 bin liraya ulaşması bekleniyor. Böylece 2019, 2020 ve 2021 yıllarında tahsil edilmesi beklenen gümrük vergisi gelirleri toplamı 72 milyar 986 milyon 502 bin lira olacak.