Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yemen Büyükelçisi: Husiler uluslararası kararlara uymaya ikna edilmeli | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yemen’in Washington Büyükelçisi Dr. Ahmed Avad Bin Mübarek, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ile Husilerin zorluk çıkarmalarından dolayı geçtiğimiz ay son bulan görüşmelerin başlaması konusunu yeniden masaya yatırdı.

Yemen büyükelçisi önceki gün Griffiths ile yaptığı görüşmede, Yemen hükümetinin BM nezdinde gerçekleşen tüm çabaları desteklediğini söyledi. Büyükelçi, darbeci Husilerin bitirilmesi ve devletin yeniden kurulması gerektiğinin de altını çizdi.

Büyükelçi, Griffiths’i üzerinde ittifak edilen ve BM tarafından alınan kararlara uymaları konusunda Husileri ikna etmeye çağırdı.

“Askeri baskı olmadan Husiler barışa yanaşmıyor”

BM barış çabalarının başarılı olması için askeri baskının önemine dikkat çeken Büyükelçi, “Batı sahillerinin kurtarılması ve Hudeyde’de Suud önderliğindeki koalisyonun askeri baskısı, Husiler’in barış çağrılarına cevap vermesi için gerekli” dedi. Elçi, bu baskı olmadan Husilerin barışa yanaşmadığını hatırlattı.

Büyükelçi, en yakın zamanda barış görüşmelerinin başlaması için Grifiths’in Yemen hükümetiyle yaptığı fikir alışverişinden dolayı teşekkürlerini de sundu.

Grifiths, Husi ve Yemenli yetkililerle görüşecek

Öte yandan Grifiths, bu yılın sonunda Husi ve Yemen hükümeti heyetleriyle Avrupa’da bir müzakere turu düzenleyeceğini açıkladı.

Alman Haber Ajansı’na göre, Grifiths, müzakerelerin yapılacağı bu yerin Cenevre ve Viyana olduğunu açıkladı.

Husiler müzakere masasına oturmadı

Geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan müzakereler Husilerin son dakikada sürdüğü şartlar nedeniyle başarılı olmadı. Özel temsilci, Husi heyetinin Cenevre’ye gelmesi için birçok düzenleme yapıp büyük bir çaba harcasa da Husileri müzakere masasına oturtamadı.

Bu arada Yemen Dışişleri Bakanı Halid el- Yemani, önceki gün ABD Yemen Büyükelçisi Matthew Toler ile Riyad’da bir araya gelerek iki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda görüş alış verişinde bulundular.

Yemenli bakan bir sonraki müzakere turuna hazırlanmanın önemine dikkat çekti. Bakan, Yemen halkının acısını azaltmak için Yemen hükümetiyle koordinasyonun önemli olduğunu söyledi.

Yemen Haber Ajansı Sebe’nin belirttiğine göre, ABD Büyükelçisi de Yemen Özel Temsilcisi’nin çabalarının desteklenmesinin önemini vurguladı.