Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suçla mücadelede yeni yöntem: Konum özelliği | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avustralya’da bulunan RMIT Üniversitesi araştırmacıları, internette sosyal ağlar tarafından sağlanan konum özelliği sayesinde suçları eskiye kıyasla daha kesin bir şekilde tahmin edilmesine izin verecek yeni bir teknoloji geliştirdiler.

Ekip, araştırmasında kullanıcılarının gün boyu aktif oldukları yerleri bildirdikleri ‘Foursquare’ gibi sosyal medya sitelerini baz aldı. Çalışma, Avustralya’nın Brisbane kentinden 20 bin, ABD’nin New York kentinden ise 230 bin kullanıcıyı kapsıyor.

Teknoloji alanında yayın yapan ‘Tech Xplore’ adlı site, konuya ilşkin RMIT Üniversitesi bilgisayar bilimcisi Dr. -Flora Salim’in açıklamalarına yer verdi. Dr. Salim açıklamasında, “Bir şehirdeki insanların hareketliliğine dair alınan anlık veriler, belirli bir bölgedeki farklı ihtimalleri anlama açısından oldukça önemli. Şehirde dolaşan insanların çoğu sosyal medya uygulamalarını kullanmaz. Aynı şekilde suç işleyen kişiler eylemlerini elektronik uygulamalara kaydetmezler. Bu nedenle, bu boşlukları doldurmak için özel bilgisayar programları kullanıyoruz. Böylece bu kişilerin belirli bir senaryoya göre gerçekleştirdiği çeşitli faaliyetleri tahmin etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Brisbane ve New York’u kapsayan testler sırasında kullanılan yeni teknoloji, belli yerlerdeki belirli suç türlerine ilişkin suç modeline dayanan mevcut tahmin yöntemlerinden daha iyi iş çıkardı.

Yeni sistem, Brisbane’de saldırılar konusunda mevcut yöntemlerden yüzde 16, yasadışı eylemlerde yüzde 6, uyuşturucu ve hırsızlık olaylarında yüzde 4 daha iyi tahminde bulundu. New York’ta ise suç tahminindeki artış, hırsızlık ve uyuşturucu suçları için yüzde 4 ve saldırı suçları için yüzde 2 olarak kaydedildi.

Sistemin tahminlerini dayandırdığı verilerin kısıtlı olmasına rağmen deneyin sonuçlarının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Salim, faaliyetlerimiz ve hobilerimiz hakkında bilgi toplayan sosyal medya sitelerinin yaygınlaşmasının kentlerdeki insanların hareketlerini ve faaliyetlerini izlemek için eşi benzeri görülmemiş bir fırsat sunduğuna işaret etti.

Dr. Salim, “Alınan olumlu sonuçlara göre bu teknoloji, polisin, suçun daha muhtemel olduğu yerlere takviye güç göndererek sınırlı kaynaklarla daha etkin devriye stratejileri planlamasına izin verebilir” dedi.