Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD’deki sinagog saldırganı idam cezasına çarptırılabilir | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’nin Pensilvanya eyaletinin Pittsburgh kentindeki ‘Hayat Ağacı’ isimli sinagoga sabah saatlerinde düzenlenen silahlı saldırıda 11 kişi hayatını kaybederken, saldırganın idam cezasına çarptırılabileceği ifade edildi.

ABD’li kaynaklar dün yaptığı açıklamada, ABD’nin Pensilvanya eyaletinin Pittsburgh kentindeki ‘Hayat Ağacı’ isimli sinagoga sabah saat 10:00 sularında düzenlenen silahlı saldırıda 11 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, 46 yaşındaki saldırgan Robert Bowers’in saldırı sırasında ‘Bütün Yahudiler ölmeli’ şeklinde bağırdığını aktardı.

Pek çok ülke saldırıya tepki gösterirken, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ölü ve yaralıların bulunduğu bu saldırının kınandığı ifade edildi. Bakanlık, radikal ideolojinin sonuçları olan bu saldırıları Suudi Arabistan’ın reddettiğini belirtirken, ABD yönetimine ve ABD halkına başsağlığı, yaralılar için de acil şifalar diledi.

İdam cezasına çarptırılabilir

Batı Pensilvanya Başsavcısı Scott Brady, saldırganın “Bütün Yahudiler ölmeli” diye bağırdığını ve gözaltına alınan saldırganın soykırımla ilgili açıklamalar yaptığını bildirerek, 29 ayrı maddeden suçlama yöneltildiği Bowers’ın idam cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Dr. Carl Williams yaptığı açıklamada, yaşları 54 ila 94 arasında değişen 8 erkek ve 3 kadının hayatını kaybettiğini belirterek, arbede sırasında yaralanan Bowers’in ameliyat edildiğini ve durumunun stabil olduğunu ifade etti.

Pittsburgh Belediye Başkanı Bill Peduto, düzenlenen basın toplantısında “Nefretin hiçbir zaman kazanamayacağını biliyoruz. Dini inançlarımız ya da kökenlerimiz yüzünden bizi bölmeye çalışanlar kaybedecek” ifadelerini kullandı.

ABD’nin bitmeyen tartışması: Ateşli silah bulundurma

Demokrat yetkili, ateşli silah bulundurma konusunu yeniden gündeme getirerek, “Asıl sorun, ABD’deki tüm silahlı olayların ortak faktörü olan ateşli silahları, ırkçılık ideolojisiyle adam öldürmeye çalışanların ellerinden nasıl alacağız?” dedi.

Saldırı anında sinagogda bulunan 60 yaşındaki Stephen Weiss, Pittsburgh Tribune-Review Gazetesi’ne silah sesi duyduklarında hızla kaçışmaya başladıklarını ifade ederek, ölenlere ek olarak 4’ü güvenlik unsuru 6 kişinin yaralandığını bildirdi.

ABD’deki Yahudi karşıtlığı ve ırkçılıkla mücadele kuruluşlarından İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL) saldırının ABD tarihinde Yahudi toplumunu hedef alan en kanlı saldırı olduğunu belirtti.

Trump saldırıyı kınadı

Olayın hemen ardından Trump, saldırıyı kınadı. Yakın zamanda Pittsburgh’u ziyaret edeceğini söyleyen Trump, antisemitizm ya da herhangi bir dini söyleme karşı hoşgörülü olunmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca Trump 31 Ekim’e kadar bayrakların yarıya çekilmesini emretti.

Öte yandan ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, Robert Bowers’a aralarında antisemitizm suçunun da bulunduğu çeşitli suçlamaların yöneltildiğini ifade ederek, bu suçlamaların 11’inin ölümle sonuçlanabilecek dini uygulamaları engellemek olduğunu söyledi.

Yetkililere göre saldırganın üzerinde bir pompalı tüfek ve 3 adet tabanca bulunuyordu.

Pittsburgh Kamu Güvenliği Müdürü Wendell Hissrich yaptığı açıklamada, şimdiye kadar görülen en kötü suç sahnesinin olduğunu söyledi.

‘Üzgünüm, ne söyleyeceğimi bilmiyorum’

Pensilvanya eyaleti Pittsburgh Yahudi Cemaati Federasyonu Başkanı yaptığı açıklamada, “Üzgünüm. Ne söyleyeceğimi bilmiyorum… Bu olmamalıydı. Bir sinagogun içinde olmamalıydı” diye konuştu.

Bu saldırı, hem siyasi tartışmaları hem de toplum içinde ABD’deki gerginliği artırdı.

Dünyadan saldırıya kınama

Öte yandan Ivanka Trump, ‘ABD’nin antisemitik bir adamın eylemlerinden daha güçlü’ olduğunu söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ‘antisemitik saldırıyı’ kınarken, Fransa, Kanada ve Almanya’nın yanı sıra Birleşmiş Milletler de saldırıya tepki gösterdi.

Dünya İslam Birliği (Rabıta) da menfur saldırıyı kınadı. Rabıta Genel Sekreteri Şeyh Dr. Muhammed el-İsa, ibadet yerine zarar veren ve kutsallığı ihlal eden bu saldırıyı Rabıta’nın kınadığını ifade ederek, bu tür saldırıların ancak radikalizmle mücadele için uluslararası dayanışma ve işbirliğini güçlendirme inancını artırabileceğini söyledi.