Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump, Çinli mevkidaşı ile telefonda görüştü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump, Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile ‘çok güzel’ bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

Trump, Twitter hesabından konuya dair yaptığı paylaşımda, “Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile çok uzun ve güzel bir diyaloğumuz oldu. Ticaret ağırlıklı olmak üzere birçok konuyu konuştuk. Görüşmelerimiz, Arjantin’deki G20 Zirvesi çerçevesinde ayarlanmakta olan toplantılarla birlikte gayet güzel gidiyor” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı ayrıca, Çinli mevkidaşı ile Kuzey Kore konusunda ‘iyi’ bir konuşma gerçekleştirdiğini de aktardı.

Xinhua Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de, ABD’li mevkidaşı ile görüştüğü için ‘çok mutlu’ olduğunu dile getirerek, ABD Başkanı ile olan ilişkilere büyük önem verdiğini söyledi.

Çin’den ilk açıklama

G20 zirvesinde Trump ile bir araya gelme konusunda istekli olduğunu belirten Cinping, ticari anlaşmazlıkların iki ülke sanayisinin yanı sıra dünya ticaretini etkilediğine dikkat çekerek, Çin’in bunu istemediğini vurguladı.

Cinping, iki ülkenin ekonomi ekibinin temaslarını güçlendirmesi, ortak çıkarlarla ilgili istişarelerde bulunması ve Çin-ABD arasındaki ekonomik ve ticari sorunlara karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulunmasına ilişkin çabaların devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Kuzey Kore konusuna da değinen Cinping, “ABD ve Kuzey Kore’nin birbirlerinin endişelerine yanıt vereceğini umuyoruz. Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırma süreci devam ediyor. Pekin bu konuda yapıcı rol oynamaya devam edecek” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı: Görüşme çok olumlu

Çin Dışişleri Bakanlığı ise, Cinping ile Trump arasındaki görüşmeyi ‘çok olumlu’ olarak nitelendirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, yaptığı basın açıklamasında, iki liderin ticari ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Washington ve Pekin arasındaki ticari anlaşmazlık

ABD, Çin’den ithal edilen 250 milyar dolar değerindeki ürüne vergi uygulama kararı alıp, Çin’e 500 milyar dolar değerinde gümrük vergisi getirebileceği tehdidinde bulunurken, Çin ise buna misilleme olarak, 110 milyar dolarlık ABD ürününe ek gümrük tarifesi uygulanacağını açıkladı.

Dünyanın en büyük iki ekonomik gücü arasında yaşanan bu ticaret savaşı borsalarda keskin bir düşüşe yol açarken, dünyada birçok ülkedeki merkez bankaları, yaşanan bu çatışmanın yansımalarına ilişkin endişelerini dile getirdi.