Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

The Sunday Times: May, İrlanda sınırı konusunda anlaşmaya vardı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiliz The Sunday Times gazetesi, İngiltere Başbakanı Theresa May’in, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasından sonra (Brexit) İngiltere’nin Avrupa Gümrük Birliği’nde kalmasına izin veren bir anlaşmaya vardığını öne sürdü.

Ulaşılan anlaşma, Kuzey İrlanda’nın İngiltere’nin geri kalanından farklı muamele görmesi ihtiyacını engellerken bu, İngiltere’nin Brexit müzakerelerinde karşılaştığı en büyük soruna çözüm bulması anlamına geliyor.

Gazetenin, Brexit dosyasında bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırarak verdiği haberine göre, May, Brexit’in ardından ‘Birleşik Krallığın tamamını’ Avrupa Gümrük Birliği içinde tutabilmesi için Brüksel’den imtiyaz sağladı.

İrlanda sınırı, Brexit üzerinde bir anlaşmaya varmanın önündeki başlıca engellerden biriydi.

Başbakanlık Ofisi ise, AB ile gümrük anlaşmasına varıldığına dair çıkan haberler hakkında ‘spekülasyon’ yorumunda bulundu.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney ve İngiltere Başbakan yardımcısı David Lidington, 2 Kasım tarihinde yaptıkları açıklamada, Dublin ve Londra’nın, Brexit’in ardından kuzey ve güney arasında kara sınırını nasıl açık tutacağına dair bir anlaşmaya varmaya çok yakın olduğunu belirtmişti.

İngiltere’nin, 29 Mart 2019’da AB’den ayrılması bekleniyor.