Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ruhani’den ABD’ye ‘yaptırımlara uymayacağız’ tehdidi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Washington/Şarku’l- Avsat

ABD yaptırımlarının ikinci adımının bugün devreye girmesiyle eş zamanlı olarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’ın petrol satacağını ve yaptırımları ihlal edeceğini söyleyerek tehditte bulundu.

Ruhani, ekonomistlere yaptığı ve televizyonda yayınlanan açıklamasında, “İran gururla yaptırımların üstesinden gelecek. Bizler bir ekonomik savaştayız. Kibirli güçlere karşı mücadele veriyoruz. Bu bize neye mâl olursa olsun petrol ihraç edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İran’a uygulanan en ağır yaptırımlar

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün yaptığı açıklamada ABD yaptırımlarının İran’a uygulanan en ağır yaptırımlar olduğunu söyledi.

Pompeo dün CBS’ye verdiği röportajda, bu yaptırımların İran’ın dünya genelinde korkuya neden olan terörü desteklemesini önlemek için para kazancını azaltmayı hedeflediğini belirtti. İran’ın Yemen’deki Husi milislerine verdiği finans desteğini azaltmak da yaptırımların amaçları arasında yer alıyor.

ABD’li Bakan, ülkesinin geçtiğimiz Mayıs ayında Tahran’la imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından çok sayıda Avrupalı şirketin İran’dan kaçtığını vurguladı. Tüm dünyanın bu yaptırımların farkında olduğunu ifade eden Pompeo, bun İran halkına istediği değişimleri yapma fırsatı verdiğini söyledi.

Yaptırımlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran etkisini sınırlamak için sarf ettiği çabaların bir parçasını oluşturuyor. Washington, ilk yaptırım paketinin geçtiğimiz Ağustos ayında uygulamaya koymuştu.

Yaptırımlar, İran’dan petrol satın almaya veya İran bankalarıyla çyealışmaya devam eden yabancı ülke, kuruluş ve şirketlerin ABD piyasasına girmesini engelliyor.