Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Batı’dan Çin’e Uygur çağrısı: Kampları kapatın | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cenevre/Şarku’l Avsat

Kanada, Fransa ve Almanya, Çin’e, Uygur Türklerine yönelik açtığı gözaltı kamplarını kapatması çağrısında bulundu.

Pekin, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nde yaptığı açıklamada, etnik azınlıkların haklarının koruduğunu ifade ederken, tüm üye devletler için her beş yılda bir insan hakları raporları yayınlayan Cenevre’deki İnsan Hakları Konseyi, bu hafta Çin’in raporunu gözden geçirecek.

Batılı ülkeler, Çin’e olan eleştirilerini dile getirerek, son yapılan incelemelerde insan haklarında ciddi endişe duyduklarını belirttiler. Çin’in sert tutumundan vazgeçmesi çağrısı yapan Batılı ülkeler, Sincan’ın batısındaki Müslümanlara yönelik muamelelerin de göz ardı edilemez noktaya geldiğini dile getirdiler.

Fransız büyükelçi François Rivasseau, Pekin’in “toplu hapsetme uygulamalarını durdurması” ve “Tibet ve Sincan da dahil olmak üzere din ve inanç özgürlüğünü garanti etmesi” gerektiğini söyledi.

Kanada’nın BM Daimi Temsilcisi Rosemary McCarney ise, Ottawa’ “Sincan’da Uygurların ve diğer Müslümanların kitlesel tutuklama, baskı ve gözetimi hakkındaki raporlardan derin endişe duyuyor. Kanada, Çin’in Uygurlar ve diğer etnik grupların inançları ve etnik kökenlerinden ötürü keyfi olarak gözaltına alınmasına son verilmesini ve gözaltında tutulanların serbest bırakılması tavsiye ediyor” dedi.

Çin iddiaları reddediyor

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Le Yucheng, “Bazı ön yargılı ülkelerden gelen üzücü açıklamaları kabul etmeyeceğiz” dedi.

Çin ayrıca, geçmişte Sincan’daki aşırı İslamcı militanlardan ve ayrılıkçılardan ötürü tehlikelerle karşı karşıya kaldıklarını gerekçe göstererek, bu tarz faaliyetlere izin vermeyeceklerini belirtti.

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, 10 Ağustos’ta Çin’deki 1 milyon Uygurlunun “gizlilik içinde büyük toplama kamplarında” tutulduğuna dair güvenilir bilgiler ve raporlar aldıklarını açıkladı.