Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Moskova: İran’a yönelik yaptırımlar gayrimeşru | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Moskova’dan önceki gün yapılan açıklamada ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırım paketi eleştirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığında toplanan Güvenlik Konseyi, yaptırımların Moskova’ya karşı olası etkilerini görüştü.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov açıklamasında şunları söyledi:

“Güvenlik Konseyi toplantısında üyeler ABD’nin yaptırımları hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmelerde yaptırımların meşru olmadığı vurgulandı. İç ve dış politikayı belirleyen Konsey, yaptırımların muhtemel etkilerini ve bunlara karşı alınacak tedbirleri görüştü.”

Konuya dair bir diğer açıklama da İspanya ziyareti sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi:

“İran’ın nükleer programı nedeniyle ABD’nin Tahran’a yönelik uygulamaya koyduğu yaptırımlar kesinlikle gayrimeşru ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açıkça ihlalidir. Rusya, yaptırımları aşmanın yollarını arıyor.”

Lavrov, İspanyol mevkidaşı Josep Borrell ile Madrid’de görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamasının devamında “Uygulanan yaptırımlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını açık bir şekilde ihlal edilmiştir. Yaptırımların duyurulma ve uygulanış biçimi hayal kırıklığına neden oldu” dedi.

Lavrov “Uluslararası hukukun ve iletişim normlarının herhangi bir tarafın kararıyla iptal edilemeyeceği ilkesinden yola çıkmalıyız. Tek taraflı ültimatomlara dayanan bir politika izlenmesinin mümkün olmadığı bir zamandayız” ifadelerini kullandı.

Rus Bakan, 2015 yılında İran nükleer programına çözüm kapsamında imzalanan ve Ortak Kapsamlı Eylem Planı olarak da bilinen nükleer anlaşmanın ABD olmasa bile diğer katılımcılar tarafından sürdürüldüğünü söyledi.

İran ile olan ekonomik ilişkilerinin devamlılığını sağlayacak mekanizmanın ABD olmaksızın hazırlanacağını belirten Lavrov, uzmanların bunu mümkün gördüğünü ve bu yönde çalışmalar yaptığını belirtti.

Lavrov, Avrupa ülkeleri ile Rusya, Çin ve İran’ın, nükleer anlaşmanın uygulanmasında kararlı olduklarını vurguladı.