Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak’ta iki bakan Saddam Hüseyin engeline takılabilir | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bağdat/Hamza Mustafa

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin hükümetindeki 2 bakan, Sorgulama ve Adalet Heyeti’nin dün, Saddam Hüseyin rejimi döneminde Baas Partisi ile bağlantısı olduğunu açıklamasının ardından görevden alınma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, meclis bünyesinde görev yapan Sorgulama ve Adalet Heyeti’ne gönderdiği yazıda, yeni hükümette yer alan bakanların Baas Partisi ile bağlantısı olup olmadığının araştırılmasını talep etmişti.

Sorgulama ve Adalet Heyeti resmi sözcüsü Abdul Settar Mevla, “Temsilciler meclisine 22 ismin ayrıntılarının bulunduğu bir mektup gönderdim. Gönderdiğim mektupta iki bakanının eylemleri ile alakalı detaylı bilgiler yer alıyor” dedi.

İki bakan yakın takipte

Sözcü iki bakanın ismini belirtmezken, meclisten bir yetkili AFP’ye bu kişilerin Gençlik ve Spor Bakanı Ahmed Zübeydi ve Ulaştırma Bakanı Dr. Neim Rubeyi olduğunu söyledi. Güvenilir kaynaklar Rubeyi’nin daha önce Saddam Hüseyin zamanında istihbarat servisinde yer aldığını belirtirken, Zübeydi’nin ise Saddam rejimindeki pozisyonunun ne olduğuna dair net bir bilgi paylaşmadılar.

Meclis: Bize bilgi gelmedi

Dün gerçekleşen meclis oturumunda 8 bakanlık boş kalırken, Meclis Başkanı sözcüsü, Sorgulama ve Adalet Heyeti’nden bakanlarla ilgili herhangi bir bilginin gelmediğini belirtti.

8 bakanlık hala boş

Öte yandan Irak Başbakan Adil Abdulmehdi’nin kısa süre içinde hükümetin oluşacağına dair söz vermesinin ardından hükümetteki 22 bakanlıktan 8’i hala boş durumda.

Şii ve Sünni bloklar savunma ve içişleri adaylığı hakkında herhangi bir tavır ortaya koymazken, güvenilir bir kaynak Şarku’l Avsat’a, “Sünni bloklar 9 adaydan herhangi birinde anlaşmadı. Blok, uzlaşma adayı için Irak Güçleri Koalisyonu Diyala Milletvekili Salah el-Cuburi ismini düşünüyor. Cuburi, Şiiler ve Kürtler olmak üzere birçok bloğun desteğine sahip, bu yüzden kazanma şansı yüksek” açıklamasında bulundu.