Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD, Husileri terör listesine mi alacak? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD yönetimi, Yemen’deki savaşı sona erdirmek ve İran’ı baskı altına almak için yapılan çalışmalar kapsamında, İran tarafından desteklenen Husi milislerinin terör grubu olarak sınıflandırılması üzerinde çalışıyor.

Washington Post gazetesinin, bu konuda yapılan tartışmalara yakın kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre, 2016 yılından bu yana tartışılan Husi milislerinin terörist grup olarak sınıflandırılması, barış görüşmelerine başlamak için yürütülen diplomatik çabalara yeni ve beklenmedik bir ivme katacak.

Haberde, Beyaz Saray’ın, Ortadoğu’daki İran bağlantılı gruplar üzerinde sert bir tutum sergilemeye çalıştığı bir dönemde konunun yeniden gündeme geldiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen’deki El-Kaide ve DEAŞ’a bağlı örgütlerde yaptığı gibi genellikle ABD ulusal güvenliği için tehdit oluşturan grupları terörist grup olarak sınıflandırıyor.

Kızıldeniz’de ABD gemisine füze attılar

Gazete, Ekim 2016’da Kızıldeniz’de seyreden bir ABD savaş gemisinin iki kez vurulmasından sonra, ABD ordusunun Yemen’de Husilerin elindeki bölgede bulunan üç radar tesisini Tomahawk füzeleriyle vurduğunu hatırlattı.

Husi milisleri de, olayın ardından meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’na bağlı donanma ve Yemen sahilinde ticari gemilere karşı saldırılar başlatmıştı.

Ekim 2016 saldırısının ardından, eski Başkan Barack Obama yönetimi, Husi milislerinin bir terör grubu olarak listesine alınmasını tartıştı ancak yetkililer bir karara varamadım.

ABD’li yetkililer, İran’ın Husi milislerine gelişmiş askeri teknoloji sağladığını aynı zamanda Husilerin Lübnan Hizbullah’ı da dahil olmak üzere diğer örgütlerle güçlü bağları olduğunu ifade ediyor.

Gazete haberinde, Trump yönetiminin, Husi milislerini terör listesine almasa başka yaptırımların uygulanabileceğini aktardı. ABD, bu yılın başlarında, Husi milislerin balistik füze satın alması veya kullanmasına yardımcı olan 5 İranlıya yaptırım uygulama kararı almıştı.